Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oacceptabel osäkerhet om Meråkerbanan

Öppet brev till Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M): Samarbetet i Nordens gröna bälte (Tröndelag, Jämtland och Västernorrland) har pågått länge och är av stort värde för vår region.

I det samarbetet är järnvägen en livsnerv och vi har gemensamt satsat mycket på en fungerande tågtrafik. Det som började med ett Inter reg-projekt är nu en väletablerad och mycket populär tåglinje, dock med diesellok. Järnvägen används även för godstrafik och där finns också stora utvecklingsplaner.

Under alla år har kravet på elektrifiering av Meråkerbanan drivits hårt, även från svensk sida. I det lobbyarbetet har flera svenska infrastrukturministrar varit delaktiga. Det gäller också nuvarande infrastrukturminister som gjort uppskattade insatser i frågan.

Därför var det en stor glädje för oss när Norges regering och storting fattade beslut om investering och elektrifiering av Meråkerbanan.

Järnvägen mellan Storlien och Meråker går i ett dramatiskt och vackert landskap med djupa raviner. Där finns den järnvägsbank som kallas Stora Helvetet, ett fantastiskt bygge som är 150 meter långt och som högst 24 meter med branta stensatta slänter.

Men nu ligger inte Helvetet stilla och sedan 27 november är järnvägstrafiken stoppad.

I dag vet ingen vilka åtgärder som behövs! Kanske går det klarar med underhållsåtgärder, kanske krävs en ny järnvägssträckning.

Denna osäkerhet riskerar nu det norska elektrifieringsarbetet. Självklart måste en fungerande järnvägstrafik för gods och människor finnas mellan våra grannländer. Vi kan inte acceptera nuvarande osäkerhet!

Vi kräver därför garantier av Sveriges infrastrukturminister att, oavsett vad som behöver göras, så ska det finnas en full fungerande elektrifierad järnväg mellan Storlien och Meråker!

Carina Asplund (C) vice ordförande i kommunstyrelsen Östersunds kommun

Maria Söderberg (C) ordförande i kommunstyrelsen Krokoms kommun

Daniel Danielsson (C) vice ordförande i kommunstyrelsen Åre kommun

Eva Hellstrand (C) vice ordförande regionförbundets infrastrukturberedning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel