Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oacceptabelt att nattågen slutar gå

SJ har släppt en bomb! I april slutar nattågen gå till Jämtland. Fortsättningsvis kommer en turistanpassad nattågstrafik finnas i 90 dagar.

Detta plötsliga besked kommer att få stora konsekvenser för länets invånare, för besöksnäringen och för tillväxten i Jämtland men även för klimatet då allt fler kommer att tvingas att välja flyget.

Av klimatskäl är en utvecklad tågtrafik av stor betydelse och många arbetspendlare, privatpersoner och gäster föredrar tåg före bil och flyg. Många företag och organisationer har klimatmål och begränsar därför sina utsläpp. För dessa blir nu Jämtland svårare att nå.

Tidigare år har diskussionen med SJ gällt nattågen väster om Östersund men nu gäller det plötsligt hela Jämtland. Det är ett oacceptabelt beslut av SJ.

En viktig faktor som inte får glömmas bort är att SJ själva tagit på sig ansvaret att köra nattåg till Jämtland. Nattågstrafiken till norra Norrland är upphandlad vilket innebär att det finns ett statligt stöd till den trafiken.

Men när frågan om upphandling var aktuell för ett antal år sedan meddelade SJ att de skulle köra nattåg till Jämtland på kommersiell grund.

Det är möjligt – och till och med troligt – att nattåget till Jämtland också ska upphandlas. Men fram till dess har SJ ansvaret för att nattågen fortsätter att gå.

Det är inte möjligt för ansvariga politiker på riksnivå att besluta vilka tåg SJ ska köra. Däremot kan regering tillföra mer resurser till den pott hos Trafikverket som betalar stöd till upphandlad trafik och på så sätt underlätta för fortsatt nattåg!

Som orsak till sitt nedläggningsbeslut anger SJ att det är för få resande. De påstår att under ”normalsäsong” åker 40 personer i snitt nattåg till Jämtland.

Men samtidigt vittnar åtskilliga länsbor och turister att det är omöjligt att göra nattågsbokningar. Man får oftast beskedet att tåget är fullbelagt!

SJ har ett bokningssystem som inte fungerar och det har påtalats vid många möten med ansvariga på SJ utan att det blivit åtgärdat. Kan man inte boka biljett blir det naturligtvis heller inga resenärer!

SJ måste ta sitt ansvar och backa från beslutet om nedlagd nattågstrafik till Jämtland till dess en annan lösning finns!

Per Åsling (C), Eva Hellstrand (C), Theresa Flatmo (C), Bosse Svensson (C), Maria Söderberg (C), Daniel Danielsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel