Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oacceptabla vägutsikter

Under 2008 gjorde Vägverket en översyn av hastighetsgränserna längs Europa- och de större riksvägarna. Det skedde både sänkningar och höjningar. I Jämtlands län sänktes gränserna till 80–90 procent med motivering att de inte hade godkänd säkerhetsstandard.

I remissarbetet, som föregick sänkningen uttalade flertalet remissinstanser att om bedömningen var att säkerhetsstandarden var så eftersatt, att dessa hastighetssänkningar verkligen krävdes, var den självklara åtgärden att upprätta en tidsplan för hur dessa vägar skulle åtgärdas, så att man på ett säkert sätt skulle kunna återgå till tidigare fartgränser.

Detta inte minst viktigt, då länet är mycket beroende av sin turism och där goda tillfartsvägar är en viktig konkurrensfaktor. Av detta syns intet.

Efter detta har dessutom regeringen stolt deklarerat ett nytt nollvisionsmål, som inte verkar åtföljas av en enda krona för att förbättra den i särklass viktigaste parametern för höjd trafiksäkerhet, nämligen bättre och säkrare vägar.

Inte minst med tanke på att bilisterna under senaste året utsatts för ytterst tveksamma försök med saltning i stället för traditionell vinterväghållning och därigenom åsamkats ytterligare kostnader för sitt bilägande.

År 2000 organiserade Motormännen ”Vägupproret i Jämtland”, som fick till resultat att regeringen tillsköt särskilda medel för vägar med nedsatt bärighet.

Om inte regering och Vägverket visar en mer rimlig attityd till en återbäring på alla de skattepengar som länets bilister levererar till statskassan, är risken stor att ett motsvarande uppror kan återuppstå.

Motormännen uppmanar alla medborgare i Jämtlands län att påverka politiker, representanter för Vägverket, länsstyrelsen, polisen med flera att påtala det oacceptabla i nuvarande infrastrukturplanering.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel