Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obegåvad pedagogik

Matematik är en sak – moral någonting helt annat. Det här borde även Marcus Wallenberg ha lärt sig under sju månader av finanskris. I går gick han ut och försvarade att SE-bankens vd Annika Falkengren får två miljoner mer i fast lön. Wallenbergs utspel visar på total oförståelse för vad som händer i samhället.

Annons

Mer troligt är att han begriper, men inte bryr sig. Fast det är ännu värre när Sveriges mest inflytelserike näringslivsperson så totalt går på tvärs mot försöken att motverka fortsatt girighet.

Marcus Wallenberg och talade om förändrade lönesystem. En rörlig del försvinner. Därför höjs istället chefernas fasta lön. Så egentligen får Annika Falkengren ”bara” 9 miljoner i årslön mot 12 året innan – alltså en sänkning. Men i sin fasta del får hon lik förbaskat 2 miljoners påslag.

är obegåvad. Han kan aldrig vinna matchen eftersom Annika Falkengren själv gått ut och stoltserat med att hon faktiskt avstår från sin bonus – lönens rörliga del. Ett budskap som andades samhällsansvar, moraliskt ställningstagande och kliv bort från den girighetskultur som ligger till grund för nuvarande samhällskris.

i ägarrollen en tid senare ändå höjer chefsgarnityrets fasta löner med mångmiljonbelopp går ekvationen inte alls ihop: Jo kanske matematiskt, men definitivt inte moraliskt. Och här har inte Annika Falkengren ännu tackat nej.

Marcus Wallenberg kan sitta i hur många tv-program han vill och försöka förklara, logiskt blir det ändå inte. Bilden som förmedlas blir nämligen densamma: Bankdirektörer högst uppe på stegen är något för mer. De omfattas inte av vare sig finanskris eller samhällskris. De lever i sin egen värld och ska där förbli, omgärdad av kapitalet.

vill få pendeln att svänga. Han gör ideliga utspel beträffande bonusar och oskäliga löner. Samtidigt har också han blivit behäftad med stämpeln av dubbelmoral. Borg borde ha gjort mer för att stävja orättfärdighet inom statligt ägda bolag.

när SE-bankens chef ena dagen tackar nej till bonus men veckor senare tar emot 2 miljoner i högre lön. Det är inte att gå före i etikdebatten. Bättre vore om Wallenbergarna jobbade i takt med det övriga samhället – inte ställde sig vid sidan av, fortfarande högt uppe på sina piedestaler.