Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obegripligt att vissa inte får äta i matsalen

När orolig mormor informerade mig om att hennes barnbarn måste äta skollunchen sittande i skolbänken och inte tillsammans med de andra barnen i matsalen trodde jag att hon skojade.

Självklart ska måltiden ingå som en del i skolans pedagogiska arbete och måltidssituationen ska självklart vara trevlig och inbjudande för alla elever i Strömsunds skolor.

Därför lyfte jag frågan i kommunstyrelsen 25 oktober. Svaret visade entydigt att hon hade rätt.

Rektor tillika områdeschef för Bredgårdsskolan i Strömsund svarade att kökspersonalen är mån om att matsalen är välkomnande och trivsam, samt att matsalen är en del av skolan och ses som en träffpunkt för elever.

Därför är det obegripligt att vissa elever hänvisas till att äta i klassrummet.

Förklaringen, att Bredgårdsskolan är för trång för att alla ska få plats i matsalen, godtas inte.

Det påstods också att det är eleverna i ena fyran och en F–1:a, som själva valt att äta i klassrummet för att det känns lugnare.

Ett påstående som upprör eftersom det är rektorns ansvar och skyldighet att se till att alla elever ska känna gemenskap i stället för utanförskap.

Eftersom Socialdemokraterna och Vänsterns ledamöter i kommunstyrelsen godtog rektorns förklaring, får orolig mormor fortsätta vara orolig – vilket jag beklagar.

En bidragande orsak som inte nämns i svaret är att skolan inte förmått anpassa lokaler och verksamhet till stora antalet nyanlända barn som kommunens generösa flyktingsmottagande inneburit.

Hans Wessén (M)

kommunstyrelseledamot Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel