Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obehandlad mjölk är nyttig

År 1939 infördes pastöriseringstvånget av mjölk i Sverige. Den gången användes myten om tuberkulosspridning via mjölk som det tunga argumentet.

De verkliga orsakerna handlade om att snabbare kunna öka den svenska marknaden för industriell dryckesmjölk, och att ge de bondeägda mejeriföreningarna en konkurrensfördel i förhållande till de mindre privata mejerierna.

Det var arbetarrörelsen och bonderörelsen som tillsammans formade det moderna industrimatlandet Sverige. "Kontrollmjölkens" anhängare, som hade satsat på ett systematiskt förbättringsarbete av djuromsorg och mjölkningshygien, hade därmed förlorat många års kamp mot det onödiga pastöriseringstvånget.

Tre generationer senare har det industriella tappat lite av sin glans, och gamla värderingar om kvalitet och hälsa är nu på väg tillbaka.

Livsmedelsindustrins eget statliga verk kämpar dock hårt för den anonyma industrialismens gamla landvinningar. De hävdar statens/industrins rätt att bestämma vad människor ska äta och inte äta. För dem så är mänskliga relationer och förtroende mellan bönder och konsumenter något ovidkommande och rent av obehagligt.

När vi däggdjur lämnar ifrån oss mjölk så är det för att vår avkomma ska kunna bli så frisk och stark som möjligt. Riktig mjölk är ett levande system, förunderligt väl anpassat för sin uppgift.

Den avlivade, pastöriserade, mjölken är fortfarande nyttig, men den har blivit betydligt svårare för kroppen att ta emot, och den kan heller inte ge barnen det starka grundskyddet mot astma och allergier som färsk obehandlad mjölk bevisligen gör.

Livsmedelsverket är emellertid inte intresserat av den obehandlade mjölkens fördelar. Deras prioritet när det gäller mjölk är att den absolut ska vara pastöriserad, och att vi ska hjälpa mejeriindustrin att dricka upp biprodukten skummjölk (lättmjölk), som blir över när man producerar smör och grädde.

Gedigna vetenskapliga underlag som visar att riskerna med obehandlad mjölk är betydligt mindre än för annan mat i butikshyllorna, är extremt ointressanta för Livsmedelsverket. Kunskaper om hur enkelt det är att reducera dessa redan små risker ytterligare, är ännu mer ointressanta.

I april 2012 sålde Åre Bondgård 100 liter färsk obehandlad mjölk direkt till konsumenter i Åre. Vi hade läst lagen och förstod att direktförsäljning faktiskt blev laglig i vårt land efter EU-inträdet.

Så inför hotet att svenska bönder nu skulle börja använda den här möjligheten, har verket nu skrivit om lagen och har för avsikt att stämpla in ett alldeles nytt totalförbud för direktförsäljning till nyår. De anser sig vara i sin rätt att göra detta utan seriösa vetenskapliga utredningar, och utan hänsyn till vare sig konsumenternas grundläggande valfrihet, eller näringslivets grundläggande rättigheter.

Härmed agerar det svenska Livsmedelsverket tvärtemot sin finska motsvarighet, som nu i stället uppmuntrar till ökad försäljning av den mest välgörande mjölken. Vad kan detta bero på tror ni?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel