Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oberoende revision behövs

Revision i kommuner och landsting är en viktig del för att granska hur våra skattepengar sköts. Den är också ett bra underlag för förbättringsarbete.

De förtroendevalda har också en viktig roll i detta. En vanlig kritik mot den kommunala revisionen är att den är politiskt tillsatt, står för nära de politiska partierna och i praktiken betyder att granskarna granskar sig själva eller sina vänner.

Min långa erfarenhet som oberoende revisor i bland annat Östersunds kommun och regionförbundet, är att revisorerna oftast kan skilja på sina roller som partimedlemmar och det uppdrag de är satta att göra.

Ofta är de självständiga, intresserade, kunniga och gör egna analyser som är intressanta och viktiga. Revisionsuppdraget går bortanför att kolla konton och siffror, utan handlar mer om att diskutera jämförelser, effektivitet, resursanvändning och om politikerna lever upp till de beslut de fattar.

Det som varit märkligt är, att i de fall grava invändningar gjorts i Sverige, har ansvarutkrävandet för dessa missgrepp varit lamt. Politiker och nämnder får ansvarsfrihet, fast de inte borde få det.

Det normala sättet för medborgarna är då att utkräva ansvar genom val, då man kan tillsätta eller avsätta dem som har styrt.

För att göra revisionen mer oberoende och att medborgarna ska kunna lita på att allt går rätt till, är det klädsamt att revisionens ordförande alltid ska tillsättas av oppositionen på samma sätt som konstitutionsutskottets ordförande i Sveriges riksdag.

Så är det tyvärr varken i Jämtlands läns landsting eller i Östersunds kommun.

Samordning och effektivisering kan ge en hel del. Därutöver är min övertygelse, att vill man ha en revision med kraft, måste den ges anslag därefter.

Göran Fürstenberg (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel