Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Objuden gäst flyttade in i stugan

När paret kom för att se till stugan i Härnösand stod altandörren på vid gavel och på tvättlinan hängde strumpor på tork.

I soffan i vardagsrummet låg en vilt främmande man och sov.
– När jag frågade vad han gjorde där sa han att det var hans hem. Han undrade om jag inte kunde hjälpa honom att skruva på vattnet till huset, säger mannen.

Det var en tragisk historia som rullades upp i Ångermanlands tingsrätt på torsdagen. Den 27-årige mannen kom som flykting till Sverige i mars och har sedan dess periodvis varit i psykisk obalans och levt ett kringflackande liv. Avsikten var att hitta en sysselsättning, men det misslyckades.

I Härnösand tilldelades 27-åringen ett boende, men han trivdes inte med dem han tvingades dela lägenhet med. Den 20 september drack han en stor mängd alkohol och blev ordentligt rund under fötterna. I skogen hittade han svamp som sedan förtärdes och resulterade i hallucinogena symptom.

Så småningom blev han trött och sökte efter en plats att vila på. Hem till sin fasta adress i Härnösand, ville han däremot inte.

I ett sommarstugeområde, inte långt från centrala Härnösand, hittade han vad han sökte. Via den inglasade altanen tog sig mannen vidare till en dörr, krossade rutan och installerade sig i sommarstugan.

– När vi kom in i huset låg han och sov i soffan med ett av våra täcken över sig. Då väckte vi honom. Men det var som om han inte brydde sig, han var mycket förvirrad. Först blev jag rädd förstås, men efter ett tag bara arg och frågade vad han gjorde i hennes boning, berättar kvinnan i familjen.

Till kvinnans make förklarade den ovälkomne gästen att det var hans hem och att han behövde hjälp med att sätta på vattnet i huset.

– Han var förvirrad och inte det minsta aggressiv. Förutom den krossade rutan var inget förstört, han hade inte rumsterat om något i bostaden. När vi sa att vi skulle ringa polisen satte han sig bara ned och väntade på att de skulle anlända.

27-åringen har suttit häktad sedan den 24 september, misstänkt för grovt hemfridsbrott. I går hölls rättegången i Ångermanlands tingsrätt där mannen var mycket ångerfull. Flera gånger bad han om ursäkt för sitt intrång och lovade att betala för de skador han åsamkat familjen.

– Jag var inte i mina sinnes fulla bruk när jag bröt mig in i stugan. Jag hade druckit mycket alkohol och antagligen blivit förgiftad. Det snurrade till i skallen och jag minns inte mycket från just det dygnet.

Åklagaren, Peter Salzberg, yrkade på att mannen skulle dömas till ett kortare fängelsestraff för grovt hemfridsbrott. Men rätten ansåg att det räckte med villkorlig dom och 50 dagsböter á 50 kronor. Han skall också betala skadestånd på totalt 7000 kronor till sommarstugans ägare.

27-åringen får dock stanna kvar i häktet eftersom han har ytterligare ett åtal för ringa narkotikabrott hängande över sig för de svampar som påträffades i samband med gripandet. Han riskerar också att utvisas ur landet.

Läs artikeln på allehanda.se här.