Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖBS överklagar regler på nya arenan

Östersunds Bandysällskap överklagar beslutet att ändra hyresavgifter på nya bandplanen.

– Det känns panikartat, säger Mats Portinson.

ÖBS vänder sig emot att Östersunds kommun frångår tidigare fattat beslut från februari 2012. Ett nytt beslut om hyressättning togs i december 2013, utan att ÖBS och dess ordförande Mats Portinson fick veta något.

– Bakgrunden är väl att driftsbudgeten är på väg att ätas upp. Aggregaten går mer än vad man tänkt sig under en normal vinter, menar ÖBS-ledaren.

Ursprungshyran tänkt att gälla under hela den första vintersäsongen, där kostnaderna var differentierade över två perioder.

En högre kostnadsnivå skulle gälla för 15 oktober-30 november och en lägre nivå för 1 december-28 februari (då kylaggregatet inte behöver gå lika mycket).

– I bestämmelserna skulle vi under period 1 betala 300 respektive 200 kronor per timme för seniorer respektive ungdomslag. Dessutom 500 respektive 150 kronor per timme för matcher. Därefter skulle hyran sänkas till 200 och 300 för seniorer och 100 kronor för ungdomar, berättar Portinson.

Det nya så kallade delegationsbeslutet i december innebär dock att den första och högre hyran ska gälla hela säsongen.

– Kommunen frångår alltså beslutet från 2012, som vi med stor möda och stort besvär hade beslutat oss om. Plötsligt blev allt så bråttom och vi fick inget veta, menar Mats Portinson.

Vad smärtar mest; det ekonomiska eller att beskedet kom bakom ryggen på ÖBS?

– Jag levde i den tron att när vi jobbade i arenagruppen så var det den hyresnivån som gällde. Det är upprörande att kommunen ändrar hyran bara så där.

Det känns panikartat.

ÖBS-basen drar en parallell till andra sporter.

– Tänker kommunen på samma sätt när det gäller ÖBS och Gustavsbergsbacken? I så fall skulle väl deras hyra stiga om man tvingas spruta mer konstsnö. Eller om sommaren blir så bra att kommunen tvingas klippa fotbollsplanerna mer än normalt. Då borde väl fotbollsklubbarna få höjd hyra.

Hyreshöjningen innebär en ekonomisk fördyring för ÖBS på 30 000 kronor, eller 33 procent.

– Det är mycket pengar för oss, men framför allt ser jag det som en principfråga, säger Mats Portinson, som överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Härnösand.

Hur optimistisk är du inför Förvaltningsrättens beslut?

– Det finns formalia-fel i beslutet. Det framgår till exempel inte hur länge beslutet ska gälla eller hur en överklagan ska ske. Ett kommunalt beslut ska innehålla formalia. Frågan är också om det är prejudicerande. Men det lär nog ta några månader innan vi får ett svar.

Östersunds kommun hoppas så fort som möjligt kunna sänka hyran till den planerade nivån.

– Allt handlar om kostnader. Mildvädret har gjort att vi tvingats höja avgiften. Förhoppningsvis blir det snart kallare och då kan vi sänka hyran, säger Karin Thomasson, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

– Jag förstår att Mats är besviken, men tyvärr kom det här så hastigt, precis inpå julledigheten.