Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖBS på is – men frågetecken för spelartrupper

Tränarfrågan är löst i både herr- och damlag, och förhoppningen är att även isen ska hålla framöver på nya arenan. Nu återstår frågetecknen i spelartrupperna.

Fjolåret var ingen höjdare för ÖBS herrar. Tvärsist i division 1 norra, och premiäråret på den nya arenan blev inte heller något lyft då isen ofta var ospelbar.

Efter flera säsonger med nödlösningar på tränarsidan har man inför säsongen åtminstone den biten klar. Thomas Lilo tar steget över från damlaget och blir tränare för herrarna, som gjorde sitt första ispass inuti Östersund arena i måndags.

Då fanns många spelare på plats, men det är osäkert vilka som är kvar när säsongen väl drar i gång då flera väntas flytta för studier eller slutar. Bland de som lägger av finns bland annat trotjänaren Ilka Kemppainen, 39, poängbäst i fjol.

– Vi har ungefär en startelva i nuläget. Sen har vi ett duktigt P18-lag med spelare vi kan använda oss av, berättar ordförande Mats Portinson.

Ett nyförvärv har man gjort klart med. Det är 27-årige mittfältaren Erik Risby, som fått jobb i stan och flyttat hit från Härnösand.

– Vi jobbar på ett par namn till, säger Portinson.

Ett ständigt problem för föreningar som ÖBS är att man sällan får skörda frukten av sitt ungdomsarbete då de främsta talangerna lämnar för bandygymnasium när de gått ut grundskolan.

– Det är ett av bandyns dilemman. Det finns 13 bandygymnasium i Sverige och de tar in typ 10 ungdomar var varje år.

När de väl lämnat är det sedan inte så självklart att de kommer tillbaka till moderklubben.

– Vi hade till exempel två duktiga spelare som var med och vann SM med Sandviken J20 i vintras. (Olle Flensburg och Filip Bergman) och vi trodde att vi kanske kunde få tillbaka en, men de var så bra att de gick till allsvenska lag.

På damsidan tar Jon Paulsson över som tränare (i fjol i ÖBS F13). Men vilka spelare han förfogar över inför damallsvenskan är än mer osäkert än på herrsidan.

– Där är det mer oklart. Det är några som är frågetecken. Men om 2-3 veckor har vi ett bättre grepp om läget både bland damerna och herrarna, säger Mats Portinson.

ÖBS hoppas också att man kan lämna debaclet med isen som inte höll i fjol bakom sig. Kylsystemet hade då ett fel som gjorde att mittdelen av planen inte kyldes ordentligt, vilket ska vara åtgärdat. Ett annat problem var att isen las innan man hunnit göra korrekta mätningar. Då uppstod luft mellan markyta och is vilket orsakade sprickorna.

– Vi får hoppas att man gör rätt från början nu.