Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(OBS!!! WEBB: lägg ut först på onsdag morgon, 29 januari!!!) Köpcentrum kan börja byggas i sommar

Redan till sommaren kan det börja byggas köpcentrum i Odenskog. Det väntas bli totalt mellan 8 och 14 affärer på en yta av drygt 20 000 kvadratmeter.

Annons

Per Nielsen är projektledare på danska TK Development, som vill bygga de två köpcentrumen.

Han säger att företaget nu avvaktar att detaljplanerna blir klara. De arbetar parallellt med kontakter med blivande hyresgäster och avtalen med Östersunds kommun.

Per Nielsen vill inte säga vilka hyresgäster de har kontakt med. Tidigare – bland annat under ett kommunstyrelsemöte – har kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) sagt att Biltema är intresserade av det nya området.

Inga livsmedelsbutiker får öppna i något av köpcentrumen. Hur många butiker som till slut öppnar är svårt att svara på, enligt Per Nielsen.

– Vissa hyresgäster har ju koncept som kräver ett exakt antal kvadratmeter, andra läser av vilken försäljningspotential de skulle ha i Östersund och utgår ifrån det. Det kan bli från 8 upp till 13–14 butiker, säger han.

Detaljplanen för den mindre tomten – kommunens mark nedanför betongstationen, och där förskolan Mosippan ligger – väntas vinna laga kraft en månad innan betongstationsområdet. Men allt hänger ihop.

– Avtalet är att båda detaljplanerna måste bli klara innan byggandet går igång. Hela projektet hänger samman. Vi kan inte göra det ena innan vi gör det andra, säger Nielsen.

Planerna kan vinna laga kraft till sommaren, i så fall kan byggandet starta redan då.

Hur lång tid tar det att bygga?

– Allt från 8 månader till 12 månader. En tuff vinter kan också påverka byggtiden. Det är två olika tomter i två etapper, och en betongstation som ska flyttas. Vi går igång på den mindre tomten först, vi kan inte börja på betongstationstomten innan stationen är flyttad.

En del trendspanare talar om att externa köpcentrum snart är ute, och att en tät citykärna är framtiden.

– Det här är inte något som jag betecknar som ett externt område, eftersom det ligger så nära bostäder och staden, jämfört med exempelvis Birsta utanför Sundsvall. Man kan både gå och cykla till Odenskog. Jag tror att en stad som Östersund måste ha både volymhandel och centrumhandel.