Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och han är en av landets bästa amatörtränare

/
  • Åke Eriksson från Vemdalen är länets bästa amatörtränare så här långt på säsongen.Foto: Anna-Karin Pernevill

Åke Eriksson från Vemdalen är just nu länets mest framgångsrika amatörtränare. På lördag startar han för första gången två hästar på V75 i Östersund.
– Vi har två ganska bra hästar och då kittlar det lite mera, säger han.

Annons

Det är sju länshästar som kommer till start på V75 på lördag. Två av dem kommer från amatörtränaren Åke Eriksson i Vemdalen. Det är Anke Boy i V75-2 och Mr Forceami i V75-6.

Åke Eriksson började som han själv säger det ”på andra sidan”. Vilket innebär att han hade ett intresse för travsporten, gick ofta och tittade på tävlingar och även spelade en slant då och då. En dag vågade han ta klivet som så många travintresserade människor vill – att äga en egen häst.

– Drömmen var ju att köpa en egen häst. Efter den första har det bara rullat på. Den första var inte så framgångsrik men en som lärt mig otroligt mycket, säger Åke Eriksson.

drygt tio år sedan och hittills har han bara haft ”gamlingar” i stallet. Äldre hästar som redan haft sin karriär.

– Vi har köpt hästar som inte dugt hos andra. Köpt dem billigt och försökt få ordning på dem. Det har varit lite våran grej att få lite snurr på de äldre.

I dag har Åke elva hästar i träning och nu är det inte bara ”gamlingar”. Tre unghästar som ska köras in och tränas upp är det senaste tillskottet.

– Det blir en helt ny grej att skapa hästarna själva, säger Åke som berättar att hans fru Pia som är utbildad på hästar tränar och jobbar med hästarna minst lika mycket som han.

de senaste två åren närmare 300 000 kronor i inkörda pengar. Hittills i år är han länets mest framgångsrika amatörtränare med 167 350 kronor.

– Jag har ganska bra resultat men jag är nästan aldrig nöjd. Jag vill bara bli bättre, säger Åke och berättar att han är en fruktansvärd tävlingsmänniska:

– Ja, jag vill ha resultat på det jag håller på med. Det är kicken att starta en häst som man är ute efter.

Just nu trivs Åke väldigt bra med tillvaron och längtar till lördagens lopp. Han har haft ett antal V75-starter tidigare men aldrig i Östersund.

– Det kan inte vara mycket bättre än vad det är nu. Det känns extra kul just bara för att det är hemmabana också. Det är inte så ofta man får chansen.

– De har kanonläge båda två och vi har laddat lite mot det här nu. De känns otroligt bra. Det gäller att hålla humöret uppe på gamlingarna. De kan det här men de gäller att de tycker det är kul. Men de är pigga, glada och fräscha.

47.

Vemdalen.

Fru Pia och två barn.

Byggfirma och travtränare.

Sju hästar varav tre starthästar.

– Ante (Anke Boy) har fått spår 1 i volt och han är snabb ut i voltstart. Jag hoppas han tar starten och då är han med där framme.

– Mr Forceami har också kanonläge med spår 4 bakom bilen. Han är snabb och jag hoppas han kommer till ledning och får sitta där länge.

Drop In L.B, tränare Daniel Wikberg.

Anke Boy, tränare Åke Eriksson.

Mr Forceami, tränare Åke Eriksson, Jay Jay Okocha, tränare Åsa Norman, Fast Photo Sec, tränare Tomas Nilsson.

First Mack Grocer, tränare Hans-Erik Hansson, Khabibulin, tränare Per Sundqvist.

Mer läsning

Annons