Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

... och Kalla orkade inte hänga med i tremilen

Charlotte Kallas­ största förhoppning blev hennes största besvikelse. Den svenska skiddrottningen hade tappat alla krafter när det var dags för damernas kraftprov, 30 kilometer fritt. Kalla kom i mål på 18:e plats, många tunga skidskär från medaljstriden.

Finländskor, italienskor och norskor såg till att det blev draghållning i den trögkörda tremilen som avslutade damernas VM-tävlande.

Charlotte Kalla, en av de stora favoriterna, hade svårt att hänga med redan på den första milen. Hon föll två gånger, men det hade inte alls den betydelse som fallen i sprinten tidigare i VM fick. Det var inte helt enkelt inte Kallas dag. Någon förklaring till det plötsliga formdalandet hade varken hon eller någon annan.

att ta på hennes besvikelse.

– Formen försvinner inte bara sådär. Jag har sett fram mot tremilen mest av allt i VM och senast i torsdags kändes det ju skitbra på stafetten.

Redan efter några kilometer började Kalla sladda i tätklungan.

– Det drogs ut någon gång innan skidbytet och jag hade inte något att svara med då. Sedan hade jag jättesvårt att plocka placeringar.

Sedan kom fallen, före och efter det första skidbytet vid 11 kilometer.

– Vid ena fallet skar skidan in i snön när jag skulle avancera. Andra gången var det ganska trångt och då krokade jag och Kristoffersen ihop. Det var uppför båda gångerna.

och hängig kvällen före loppet och även samma morgon. En reaktion efter stafetturladdningen trodde hon själv.

– Jag var lite orolig i går kväll, sade förbundskapten Joakim Abrahamsson. Jag sade åt Magnus (kollegan Ingesson) att vi får se om det blir någonting. Men i morse skulle hon köra i alla fall. Men hon var inte formmässigt där i dag.

hade svårt att sätta ord på mararitten.

– Jag trodde att när man väl fick på sig tävlingsskidorna skulle det kännas bra, sade Kalla.

– Jag kunde inte ta ut mig helt i dag. Jag blev trött bitvis, men det är inte så jätteinspirerande att åka och fightas om ...vad jag nu blev.

Besvikelsen kunde skrivas ner som 18:e plats, hela 2.46,4 minuter bakom segrarinnan Justyna Kowalczyk, Polen. I det som skulle bli svenskans bästa VM-lopp.

Polskan Justyna Kowalczyk hade mest krafter kvar når det drog ihop sig och tog sitt andra guld i VM. Ryskan Jevgenija Medvedeva tog silver knappt före Valentina Sjevtjenko, Ukraina. Norskorna Therese Johaug, fyra, och Kristin Störmer Steira, försökte dra i från på slutet, men missade medaljerna. Det var de norska damernas sämsta VM sedan Falun 1993.

Bakom Kalla var Anna Haag 26:a och Hanna Brodin 49:a. Britta Norgren bröt. (TT)