Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Och nu går allt åt helvete eller?

Precis som Sverigedemokraterna meddelade valde man inte att lägga ned sina röster i budgetomröstningens slutskede. I stället röstade man på Alliansens budgetmotion och regeringen valde att utlysa extraval den 22 mars.

Att lägga ned sina röster är praxis ifall man själv inte finns representerad i bland de två slutalternativen i en omröstning. Praxisen är framtagen för att underlätta för minoritetsregeringar att kunna styra Sverige. Den praxisen är nu förstörd och gör det svårt för kommande minoritetsregeringar.

Vad hjälper ett val? Sannolikt inte särskilt mycket. Det man ska komma ihåg är att ingen fick väljarnas mandat på valnatten i september. De rödgröna partierna ökade med drygt en promille i väljarstöd och Alliansen tappade 10 procent av stödet.

Opinionsmätningarna som är utförda efter valdagen visar att den absoluta majoriteten av väljarna är nöjd med sitt beslut på valdagen. Den förändring som kan ske är att en minoritet av väljarna röstar på ett nytt parti men inom samma block. Exempelvis kan Centerpartiet få ett större stöd efter den 22 mars – utan att Alliansen som helhet växer. Motsatt förhållande gäller för Miljöpartiet som sannolikt tappar väljare till Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet.

Om större förflyttningar sker mellan blocken är det för att väljarna straffar antingen den rödgröna regeringsfloppen eller Alliansens bristande vilja att samarbeta över blockgränsen. Jag tror vi kommer få se en viss sådan effekt. Men det är högst oklart om en sådan effekt är tillräckligt stark för att antingen de rödgröna partierna eller Alliansen ska kunna regera i majoritet.

Valet kommer i huvudsak handla om två frågor. Migrationspolitiken om Sverigedemokraterna får bestämma. Regeringsduglighet om Alliansen och Socialdemokraterna lyckas sätta agendan.

Valet öppnar i stället upp för att de politiska partierna kan söka väljarnas stöd för ett blocköverskridande samarbete. Kommer man söka det stödet från väljarna? Det tror jag inte. Egentligen är både Alliansen och Socialdemokraterna intresserad av att bedriva blockpolitik. Alliansen uttrycker den viljan utan krusiduller och Socialdemokraternas utsträckta hand handlar mer om retorik än politisk vilja.

Socialdemokraterna har sagt sig vilja samarbeta med Centerpartiet och Folkpartiet. Men Socialdemokraterna har samtidigt riktat de största politiska attackerna emot de två partierna. Exempelvis offentliggjorde man en kampanjplan för hur Centerpartiet skulle åka ut ur riksdagen. En tvetydlig förhandlingsvilja för att uttrycka sig i underkant.

Så allt går åt helvete? Nej inte riktigt. Sannolikt står vi återigen efter valdagen 22 mars med tre politiska block i minoritet; de rödgröna, Alliansen och Sverigedemokraterna. Lösningen framåt är att de rödgröna partierna och Alliansen sätter sig ned och förhandlar fram nya överenskommelser och regler för hur en minoritetsregering ska kunna fungera.

Om inte ett blocköverskridande samtal kommer på plats och spelreglerna förändras. Då står Sverige inför en mycket olycklig och allvarlig situation.