Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

… och så här tycker läsarna om landstingets sparplaner

Annons

Karin Strandberg Nöjd eller någon annan i vårt landsting kan vara nöjd med den ekonomiska utvecklingen. Om man läser revisorernas berättelser genom åren har landstinget haft problem i flera år. De ansvariga är självfallet den politiska majoriteten, men även oppositionen, som kanske inte varit särskilt konstruktiv. Ett stort flertal av landets landsting har liknande problem, de tvingas skära ned i en sådan omfattning att det slår hårt mot sjukvården. I det läget bör, enligt min uppfattning, regering och riksdag agera. Då landets ekonomi befinner sig i nära nog fritt fall, återstår det endast att se över de internationella åtaganden som finns. Sverige är numera inte längre ett rikt land, utan ett land med dålig ekonomi trots förhållandevis höga skatter.

Det är inte skamligt att exempelvis se över biståndet, att skärpa asylpolitiken eller ställa ekonomiska krav för invandring. Tumskruvarna ska inte endast dras åt på gamla och sjuka samt handikappade i landet.

som kollat hur dessa besparningar kommer drabba kvinnor respektive män. Vi fick ju veta hur mycket av alliansregeringens olika åtgärder drabbat kvinnor och gynnat män härom dagen. Det är bara att inse att de hundra miljarder som jobbavdragen kostat och som hamnat i fickorna på välbeställda män kommer att kosta kvinnor jobb och hälsa i Jämtlands län. I tider som denna ser en ansvarsfull regering till att kommuner och landsting har tillräckligt med resurser för att medborgarna ska kunna känna sig trygga och att man inte behöver säga upp folk. En regering ska inte bara tänka på banker och kapital.

att läsa och höra att den offentliga sektorn måste spara. Jag har hittills alltid haft arbete och är glad för det. Men att man därtill ska få skattesänkning på bekostnad av skola och sjukvård känns bedrövligt.

Jag är en glad skattebetalare och stolt över att bo i ett samhälle där alla har samma chans till utbildning, sjukvård, tandvård … Men jag otroligt förbannad över att betala skatt för att sänka fastighetsskatter för rika, betala deras städning, snart ska vi även stå för renovering av deras hus utomlands.

sedan sjukvården gavs till oss på lika villkor. Allt handlar om vart du bor och inte om vad du tjänar. Detta gäller alla inom länet och på samma sätt beroende på vilket län vi tillhör.

Jag gav upp och skaffade en vårdförsäkring för flera år sedan och ger på det sättet min vårdköplats till någon annan. Jag fortsätter dessutom att betala samma skatt trots att jag inte använder mig av primärvården.

Finns det inga pengar är det inget att göra, men jag tror inte att administrationen inom landstinget kikar på alternativet att skära i den administrativa delen av landstinget. Som jag ser det är det den enda delen av landstinget som klarat sig genom de flesta besparingar....

Så är det ju oftast med besparingar inom offentlig verksamhet. Man glömmer bort sig själv i besparingstider.

Psykiatrins lista att stödsamtal för posttraumatisk stressyndrom ska bort. Som före detta patient så måste jag säga att få en hjälp med hur livet ska levas har varit så värdefullt för mig.

Att ridterapin försvinner är en stor sorg, det är nog den behandling som jag haft störst nytta av!

blir en stor förlust för den enskild människan.! Vad betyder medicinering och operationer utan rehabiliteringsinsatser? Nerdragningar av rehabinsatser ökar kostnader inom sjukvården, ger längre vårdtider och större hjälpmedelsbehov vilket betyder stora kostnader.

För den enskilde människan minskar möjligheten att vara så självständig som möjligt, möjligheten att klara av dagliga aktiviteter, möjlighet att vara delaktig i sitt eget liv, möjlighet att vara en del av samhället.

Kanske vi ska sluta operera också, eftersom flertalet operationer i stort sett är meningslösa utan efterföljande rehabinsatser.

dessa onödiga EU-medel när nöden står för dörren?

Med tanke på de besparingar som länssjukvården står inför är det en gåta, att det förslag om treårigt, ekonomiskt EU-stöd till samarbete på sjukvårdsområdet mellan invånarna i västra Härjedalen och vårdgivare i Röros röstades ned i landstingsfullmäktige av dem med tom peng pung. Förslaget hade kanske allt för rödgrön profil för att bli serverat av en ivrig, ambitiös politiker på den borgerliga sidan?

framtid vi går till mötes, det vill till att man inte blir sjuk! Eller att man har rejält med pengar på banken så man kan betala sin vård själv. Tänk bara hur punkten ”Sluta skriva ut medicin som finns receptfritt” slår mot många med exempelvis långvarig eller kronisk smärta? Det finns receptfritt, ja, men det blir dyrt utan subventionering.

Sen verkar de inte få varma bad på solliden heller i fortsättningen, men hur mycket sparas det in på stafettläkare?

man inte in någonting alls på sina stora bidrag till Jamtli? Eftersom Näringslivet i staden vill ha turisterna hit så kan de bidra lite av sina pengar till Jamtli i stället.

Landstingen skall hålla på med sjukvård inte turism.

vi friska allihopa.

Tänk vad bra, va? Ingen medicin till de lindrigt psykiskt sjuka – alltså blir de friska.

Inga lindrigt sjuka får vård, samtidigt som Försäkringskassan inte godkänner eventuella sjukskrivningar – alltså blir alla friska.

Reumatikerna behöver inte badet längre – jättebra att de blivit så friska.

Vad ska staten göra nu med alla dessa friska människor när arbetslösheten står i topp och varslen haglar varje dag.

Det är väl ändå en underbar regering som lyckas få till det så bra för oss sjuka, arbetande skattebetalare?

i Sverige förmår inte höja produktiviteten i vården, inte ens behålla den som varit. Vi har i dag tre gånger så många läkare som vi hade 1975. Antalet sjuksköterskor är fördubblat. Ändå är antalet patientbesök per läkare halverat sedan 1975. De är mindre än hälften så många som genomsnittet i OECD-länderna.

I stället har byråkratin svällt groteskt. Ingen inom vården är intresserade av logistik och patientflöden. Politikerna är för okunniga. I den mån de tänker, tror de att problemen löses med pengar. Grunden för ledning, att formulera mätbara mål, har de aldrig hört talas om.

Läkarna är ointresserade av patientgenomströmningar.

En svensk som upplever sjukvård ute i världen och dess smidiga effektivitet tror sig förflyttad till en annan planet.

Om svensk landstingsvård finns bara ett säkert att förutskicka – den blir bara sämre.

är fortsättningsvis välkomna till primärvården? Sparar vi verkligen pengar i slutänden genom försämrade kontroller av till exempel hypertonipatienter? Om i värsta fall patienten drabbas av stroke eller infarkt blir kostnaden så mycket större och framför allt det personliga lidandet.

Skulle gärna se en ordentlig besparing i den politiskt valda landstingsledningen. Vilka resultat kan dessa personer uppvisa av sitt arbete under de sista åren?

less på detta eviga ylande om kvinnor och barn. Tycker i grunden det är rätt med åtdragningar i landstinget, dock är det ofta på fel saker. Största resursslöseriet beror på organisationen själv. Det är osunt med politikerstyrd organisation.

Ett område jag däremot verkligen tycker ska skäras ner, eller helst tas bort fullständigt, är allt larv kring barnafödandet: Pappagrupper, mammacirklar, lär dig krysta-kurser och gud vet vad.

Skaffar du barn, se då till att ha både kunskap, tid och pengar avsatta. Varför ska samhället förmodas kliva in på detta område? Nej, då är det bra att koncentrera sig på sjukvården.