Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

… och ska polisen jaga haschrökare?

/

Förra veckan skrev ÖP om en man som kräver skadestånd för att han åtalats för innehav av hasch. Åtalet kränker hans religionsfrihet hävdade mannen. På OP.se uppstod en drogdebatt i artikelkommentarerna.

Annons

när våra skattepengar ska läggas på att ta fast riktiga brottslingar i stället för dessa cannabisbrukare som inte gör en fluga förnär. Varje dag skrattar en våldtäktsman när staten lägger alla sina resurser på att ta fast dessa personer som inte skadar någon. Sluta moralisera och fokusera på de riktiga brottslingarna. Man blir mörkrädd när man ser att brutala våldtäkter ger fyra års fängelse medan någon som odlar några plantor i sin garderob får längre straff.

Håller inte riktigt med dig om att haschpundare skulle vara harmlösa. Tyvärr följer ofta annan brottslighet i narkotikans bana. Det mesta av cannabisen som röks i Sverige kommer från länder som Afghanistan och Marocko. Efterfrågan i västvärlden skapar organiserad brottslighet som är världsomfattande. Haschet är också ofta en inkörsport till annan narkotika. För att sedan finansiera missbruket hamnar personerna i annan kriminalitet. En stor del av de inbrott, stölder och snatterier som sker i vår närhet utförs av missbrukare. Haschet är en del av detta missbruk. Missbruket skadar missbukaren själv och dennes omgivning, både fysiskt och psykiskt.

Cannbis är inte inkörningsporten till tyngre droger, alkohol är där emot en stor inkörningsport till drogvärlden i helhet. Vidare så finns det väldigt mycket forskning kring cannabis som en helande och medicinsk ört, och den har funnits i flera tusen år. Detta talar emot allt vad de som är okunniga och kanske har lyssnat på 60–70-talets skrämselpropaganda tror, till exempel skulle bli någon galen mördare om man röker ett bloss. Sök information från World Health Organization (WHO) eller på Wikipedia för att se fakta från forskning och lyssna inte på okunskap från ”grannen”.

angående alkohol. Jag är inte någon förespråkare för det heller. Jag har dock svårt att förstå att en drog skulle vara bra för kroppen, vara helande. Den förvrider brukarens sinnen precis som alkohol. Naturligtvis finns ”forskare” som vill försöka få cannabis att framstå som något bra och positivt, det är ju trots allt en olaglig drog som många tjänar mycket pengar på. Tobaksindustrin försöker också att avdramatisera de konsekvenser och skador ett snus- eller cigarettberoende kan ge.

själv och röker sin egen ganja så har man inte någon anledning att stjäla för att ha råd eller köpa sitt röka av andra. Att straffas hårdare för att man odlar och röker en planta än att våldta är sjukt!

Påföljden för att odla/framställa narkotika avsett för missbruk har ett straffvärde på högst tre års fängelse (normalgraden). Grovt brott två till 10 år och om brottet anses som ringa med hänsyn till omständigheter, mängd med mera är straffvärdet böter till sex måndaders fängelse.

Våldtäkt har ett straffvärde på högst fyra års fängelse (normalgraden). Grovt brott fyra till tio år.

Hur menar du att straffet för narkotikabrott är hårdare än straffet för våldtäkt? Har du några domar att hänvisa till?

I de vanligaste fallen där personer döms för att ha odlat cannabis så döms personerna för att ha framställt narkotikan i överlåtelsesyfte. Alltså har antalet plantor bedömts varit avsedda för mer än personligt bruk, det vill säga en vanlig knarkförsäljare.

Mer läsning

Annons