Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

... och snart ska det satsas mer på sommaraktiviteter

En utredning har tittat närmare på hur skidstadion kan utvecklas för en bredare publik och hur området kan användas flitigare året runt.

– Vi vill skapa mer liv och rörelse, säger projektledare Liselotte Johansson.

Leder och teknikbanor för mountainbike, utegym, bättre spårkartor och utbyggnad av rullskidbanan. Förslagen på förbättringar som kan locka fler till skidstadion under sommarhalvåret är många i den förstudie som tagits fram under året.

– Vi vill skapa bättre kvalitet, fler aktiviteter och ett område som är användbart för fler målgrupper, säger projektledare Liselotte Johansson på kultur- och fritidsnämnden kansli.

Förutom fysiska åtgärder pekar förstudien på behovet av att skapa en ny tjänst knuten till stadion. I dag är två personer anställda för att i första hand driva anläggningen praktiskt.

– Vi föreslår en ny heltidstjänst som mer är ansiktet utåt och arbetar med värdskap, utveckling, samordning och marknadsföring. Kanske en tjänst som även kan innefatta nya Östersund Arena.

Även förslag som berör vinterhalvåret finns i rapporten; mer resurser till preparering under helgerna, tydligare skyltning, barnskidområde och viss omläggning av skidspåren i syfte att effektivisera prepareringen.

– Tidsvinsten skulle ge möjlighet att dra spåren oftare. I dag prioriteras tävlings- och motionsspår främst under veckan medan det under helgen måste snöa mycket innan skidspåren prepareras. Inte så bra om vi samtidigt ska marknadsföra oss som en Vinterstad, säger Liselotte.

Totalt uppskattas åtgärderna kosta omkring 1,6 miljoner kronor. Plus 1,7 miljoner kronor årligen i ökade driftskostnader för att täcka den nya tjänsten, bättre spårpreparering på helgerna, underhåll av cykelleder och marknadsföring.

– Som jag ser det skulle de här åtgärderna höja kvalitet på skidstadion och ge mer möjligheter för ganska lite pengar, säger Liselotte.

Vilka förslag som kan komma att bli verklighet är ännu inte klart. Slutrapporten ska vara klar 30 november och kommer att redovisas på Kultur- och fritidsnämndens sammanträde 10 december.