Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odd målar vägglöss och gömda trädgårdar

Elever på Östersunds konstskola och färska utställare på Härke berättar förr eller senare om all hjälp de fått av Odd Larsson, mångårig lärare på skolan och diskret mentor till yngre kollegor.

Fram träder bilden av en tillbakadragen och informellt stödjande kraft som många nämner med värme och tacksamhet.

Men – förutom den rollen händer det även att Odd Larsson hinner ägna sig åt sitt eget konstnärskap, exempelvis som nu när han på lördagen öppnar en separatutställning på Ahlbergshallen.

– Det är jättekul att återvända till måleriet eftersom jag gjort så mycket grafik och annat de senaste åren, säger Odd när vi går runt i de båda nedre rummen.

– Jag hade tänkt visa en del skulptur i det övre rummet, men det får bli en annan gång. Nu är det målningar.

"Hidden Gardens" är titeln och dessa trädgårdar är platser där han tillåter sig att ljuga ihop, fantisera och skapa helt nya bilder.

Och Odd tycker inte alls att han har problem att hinna med sin egen konst:

– Jag är en flitig utställare, sammanlagt har jag ställt ut i 14 länder med både grupp- och separatutställningar, inte minst med danska kollegor. Bara i år har jag varit med på sex utställningar före denna.

Ändå tvingades han till ett uppehåll för något år sedan på grund av sjukdom i familjen och egen ohälsa, vilket avspeglas i en svit med mörkare motiv av mörka månar på en vägg:

– Men det är förbi och i dag mår jag alldeles utmärkt.

På en vägg hänger en svit små lekfulla bilder av insekter, "love bugs" med botaniskt tämligen ovanliga ryggmönster, så när de väl sitter uppnålade borde man kunna kalla dem vägglöss? Odd ler till svar.

För sina gömda trädgårdar använder han en metod som han provat redan tidigare, en sorts slumpvis fotografering:

– Särskilt utomlands brukar jag gå med kameran i höfthöjd och trycka av en massa exponeringar. Det mest blir inget alls, men så får man in avspända möten mellan människor på en bänk eller ett torg. De är härliga att sedan föra in i bilderna.

På en annan målning ser man spår av ett äldre fotografi med en man vid en cykel:

– Cyklister återkommer ofta i mina bilder, det är något hos dem jag gillar.

Dessutom spelar musiken stor roll eftersom Odd Larsson alltid lyssnar medan han målar, allt från klassiskt till rock:

– Joe Nolan, som spelade i stan nyss, hade jag upptäckt strax innan, han är jättebra. Men också danskar som Svage Rose och hiphoparna Outlandish, Ray Montana, Patti Smith. De finns så mycket bra. Allra mest har jag senaste tiden hört på Mando Diaos versioner av Fröding.

Ögonen glittrar på Odd när han berättar. Dessutom kan han få för sig mitt i natten att en målning behöver ändras:

– Jag kan inse hur jag ska lösa en formfråga, då kan jag gå upp och fixa till det, så jag slipper ligga sömnlös, haha.

Och nu är du inne i en period av måleri?

– Nej, nu blir det nog mer grafik. Jag vill variera mig och framför allt vill jag överraska mig själv.

En lokal artist han nyligen upptäckt är singer-songwritern Erika Andersson som kommer att spela under vernissagen i dag.