Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödesdag för opastöriserad mjölk

I morgon inleds rättegången mot Jörgen Andersson och Åre Bondgård AB i Östersunds tingsrätt. Åtalet gäller brott mot livsmedelslagen efter att ha sålt opastöriserad mjölk ur en automat i Åre.
I tv-inslaget i botten av artikeln kan du se hur det såg ut 2012 då kranarna öppnades till den automat som levererade opastöriserad fjällmjölk.

I april förra året satte Åre Bondgård upp en mjölkautomat inne på Åre station. Ur automaten kunde konsumenter själva tanka opastöriserad mjölk i medhavda flaskor för 20 kronor litern och försäljningen gick som på räls. De hundra liter som rymdes i automaten sålde slut på en timme. Problemet var bara att försäljningen var olaglig. Det hävdar i alla fall Åre kommun och Livsmedelsverket som polisanmälde händelsen.

I Sverige är det inte tillåtet att sälja opastöriserad mjölk i butik direkt till konsument. Gårdsförsäljning har hittills varit tillåten men även den möjligheten till försäljning vill Livsmedelsverket, enligt ett förslag som lagts, ta bort till årsskiftet.

– Enligt min mening har vi inte gjort något olagligt och vi förnekar brott, säger Jörgen Andersson på Åre Bondgård som hade räknat med en polisanmälan.

– Vi har sålt en mindre mängd egenproducerad mjölk ur en egen anläggning och jag kan inte se att åklagaren kan bevisa något brottsligt med det.

Jörgen Anderssons PR-trick med försäljningen av opastöriserad mjölk via en automat i Åre fick ett stort genomslag och ämnet har varit flitigt debatterat.

– Det är en provokation och demonstration för att få uppmärksamhet, konstaterade Åres miljöchef Josefin Päiviö i ÖP i april 2012.

Och det var inte bara själva mjölkförsäljningen som var problematisk, enligt miljöchefen.

– Det är olagligt att transportera mejeriprodukter utan tillstånd, det krävs att hanteringen registreras vilket inte har gjorts. Dessutom är själva automaten, där mjölken tappas upp på glasflaskor för 20 kronor litern, inte kontrollerad och godkänd.

Från Livsmedelsverkets sida var man heller inte nöjd med tilltaget utan pekade på de allvarliga hälsorisker som människor utsätter sig för genom att dricka opastöriserad mjölk.

"Vi tycker att det är bekymmersamt att Åre Bondgård vill ta de risker som finns med att sälja livsmedel som inte uppfyller kraven för säker mat. I värsta fall kommer personer som dricker av mjölken att bli sjuka", skrev enhetschefen på Livsmedelsverket Peter Brådenmark i ett debattsvar riktat till Jörgen Andersson.

– Vi vill inte sälja mjölk som är skadlig, det vore en dålig affärsidé, kontrar Jörgen.

– Vad det handlar om är att Livsmedelsverket vill stoppa direktförsäljningen till kund.

För Åre Bondgård AB och Jörgen Andersson är det nu en efterlängtad rättegång som skall ta sin början. Och han hoppas att lagen skall tolkas som i EU i stort, där försäljning av opastöriserad mjölk är tillåten.

– Vi har fått tjata oss till den här rättegången och vi ser fram emot att frågan blir utredd.