Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödesvecka väntar bankerna

I nästa vecka presenterar Swedbank, Skandinaviska Enskilda Banken, Nordéa och Handelsbanken sina årsbokslut. Ödesmättade dagar väntar därmed för Sveriges fyra största affärsbanker, vilka pressas hårt av finanskrisen.

Swedbank aviserade redan före jul en nyemission för att få loss mer kapital. I tisdags var det SEB:s tur att tala i liknande terminologi.
I går klev så Nordéas vd Christian Clausen fram utan att hymla inför möjligheten att få statlig hjälp.
Parallellt med bankernas resonemang om nyemission, lägger regeringen fram ett nytt stimulanspaket. 50 miljarder kronor garanteras till "redan solventa banker".
Det är ingen tillfällighet att händelserna sammanfaller i tid. Stat och banker talar förstås med varandra bakom stängda dörrar. Finansminister Anders Borg har inside information om de faktiska förhållandena inifrån respektive banks styrelserum. Speciellt i tider som dessa när de "finansiella problemen kvarstår och stressfaktorn inom banksektorn är fortsatt hög", för att nu citera finansministern från i tisdags.
Exakt vad dessa Anders Borgs ord står för är ovisst. Vi kan ändå klart uttyda allvaret i hans resonemang.

Regeringen la ett första stabiliseringspaket mot bankerna redan före jul. Åtgärden fick då ett kallsinnigt bemötande av alla utom Swedbank. Handelsbankens vd var till och med nedlåtande i tonen när han deklarade att SHB minsann klarar sig själv.
Återstår att se om bankernas ledningar är lika sturska efter nästa veckas rapporteringar. Förhoppningsvis slipper vi störtdykningar i resultat- och balansräkningar, men osäkerheten kring flera bankers förväntade kreditförluster är stor.
Vi har sett baltiska demonstrationer från både privatpersoner och affärsidkande lantbrukare, vars ilska och frustration gått ut över respektive nations regering. I botten ligger sämre levnadsvillkor beroende på lågkonjunktur och en vikande marknad för bönderna.
Folk kan inte betala av på sina lån och här är inte minst SEB och Swedbank stora kreditgivare vars fordringar nu blivit allt osäkrare.

Krisen på finansmarknaden är fortsatt bråddjup globalt, men något grundare här hemma. Ödesveckan ger besked om det fortsätter så eller om också svenska affärsbanker nu måste krypa till korset och ta emot statens utsträckta hand. Vare sig de själva vill det eller inte.

 

Per Hansson