Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖDFF förstärker med stark återvändare

ÖDFF föll 0–2 hemma mot IFK Kalmar i sista matchen inför sommaruppehållet i elitettan. Nu kallar klubben på förstärkning från USA.

– Brigit Reder kommer tillbaka och spelar med oss säsongen ut, säger Ari Timonen, sportchef i Östersunds DFF, om nyförvärvet som är på plats i Östersund redan 19 juli.

Slarv, misstag och uddlös ensidig offensiv fällde ÖDFF i avslutningen inför sommaren. Men öppningen mot Kalmar var riktigt lovande.

Läs direktrapporteringen från matchen i efterhand här

Redan i första minuterna sköt Anna Jonsson in bollen i mål efter ett riktigt vackert anfall. Men domaren Camilla Eriksson dömde bort det för offside. En tveksam sådan.

– Jag var offside, men inte Anna. Det är lurigt med den där regeln, säger Frida Sjöberg och tänkte på bedömningen om spelaren som är offside inverkar på spelet eller inte.

Det kunde ha blivit en kanonstart för ÖDFF.

– Vi hade behövt den "nedförsbacken" eller vad man ska kalla det. Nu blev det uppförsbacke i stället, säger Frida Sjöberg.

Efter hemmalagets lovande start med fler chanser, så tog i stället Kalmar ledningen snöpligt efter 25 minuter. En miss på egen utspark gjorde att Kalmars Emma Jones kom fri långt ut till höger i straffområdeskanten och ÖDFF-målvakten Ina Budestean valde att rusa ut.

Det skulle hon inte ha gjort. Emma Jones hann först och kunde enkelt rulla in bollen förbi Budestean till 0–1.

ÖDFF var sedan nära att svara direkt när Emma Danielsson sköt ett rungande skott i ribban. Men i stället kom kallduschen med tvåan i slutet av första.

Kalabalik och slarv med att få undan bollen slutade med att Kalmars stora målskytt, Mathilda Johansson Prakt (tio mål i år), snöpligt under delvis skymd Budestean.

– Kalmar var bra, men det var två slarv- och slumpmål. Sedan känns det som att världen rasar samman för oss när vi släpper in mål, och det har vi inte råd med i den här serien, säger Frida Sjöberg.

ÖDFF-ledningen stuvade om rejält till andra, men det gav ingen effekt. Frida Sjöberg jobbade enormt hårt, men blev för ensam i offensiven.

– Jag upplever det ofta som att vi är två mot sju och tre mot åtta. Det blir för tunt i anfallet. Vi spelar inte med risker offensivt utan tänker hela tiden på att säkra upp i försvaret. Det gäller att våga, säger Frida Sjöberg som tycker det kommer lägligt med lite sommarvila nu:

– Jag tror vi behöver det. Vi har en tunn trupp och en del skador.

Lägligt då också med en förstärkning. Brigit Reder var starkt bidragande till att ÖDFF tog klivet upp i elitettan i fjol. Nu kommer den starka huvudspelaren, ledargestalten i försvaret och även målskytten (näst bäst i ÖDFF i fjol med sju mål), tillbaka.

– Riktigt roligt. Brigit känner spelarna och spelstilen och kan komma in snabbt i laget. Hon är dessutom duktig på fasta situationer där vi haft lite dålig utdelning hittills, säger Ari Timonen.

Matchfakta

Elitettan, omg 14

Östersunds DFF–Kalmar 0–2 (0–2)

Mål: 0–1 (25) Emma Jones, 0–2 (39) Mathilda Johansson Prakt.

Hörnor: 2–9 (1–3)

Domare: Camilla Eriksson, Hallen (ass: Katrin De Boer och Fredrik Essvall, båda Östersund)

Publik: 139

Så spelade ÖDFF: Ina Budestean – Terese Kristoffersson, Caroline Röstlund (46), Matilda Grönlund Falk, Emma Danielsson – Anna Jonsson, Melinda Ingalls, Josefin Arvidsson, Laylla Da Cruz (72) – Frida Sjöberg, Christine Thelin. Ersättare: Julia Hennström (46), Elin Kristiansson (72), Hanna Bäckman, My Jonsson, Julia Elvbo, Julia Bäckman, Lisa Brandén (mv).

Utropstecken!

Frida Sjöberg

Gör ett enormt jobb med sina löpningar och sitt kloka spel. Men mot Kalmar var hon allt för ensam i offensiven.

Frågetecken?

Skadorna

Eyrun Gudmundsdottirs frånvaro på grund av knäskadan har märkts tydligt. Den trygghet och det lugn hon sprider i backlinjen saknas enormt. I matchen mot Kalmar gick inte heller Laylla Da Cruz och Ina Budestean att känna igen. Även där har troligen skadefrånvaron påverkat. Viktigt att de alla tre kommer tillbaka hela och redo till 100 procent efter uppehållet.

Citat

"Östersund var bättre än oss första kvarten. Men de tröttnade och vi organiserade om oss, lyfte upp spelare och skapade chanser. Andra halvlek bevakade vi ledningen lite, men de skapade inte mycket heller. Skönt att gå på ledighet med den här tabellpositionen."

Jonas Walfridsson, tränare för IFK Kalmar, nykomlingen som ligger fyra.

Tabellen

Se aktuell tabell och resultat.

Kommande matcher

28 juli: Lidköping–Kungsbacka

29 juli: Kalmar–Limhamn/Bunkeflo, Kvarnsveden–Qbik

30 juli: Sunnanå–Östersunds DFF, Jitex Mölndal–Hovås/Billdal, Älta–Sirius