Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖDFF kommer att bli ett topplag

på alla sätt.

Första maj, röd fredag, röd i snoken av den ihärdigt brännande solen där jag stod med min kamera bakom Frösömålvakten Jennie Ivansson och så trivsam effektiv fotboll av de röda (och svarta) spelarna på planen.

Det var rött, rött och lite vitt.

Och det måste ha varit omkring 500 personer på ett soligt Lövsta i seriepremiären i division 2. Det är sanslöst imponerande siffror för en klubblagsmatch i fotboll på den nivån.

Men vi ska inte nöja oss med det, tvärtom ska vi se till att damfotbollen i distriktet lyfter och lyfter mot allt högre höjder. Bland annat måste vi som jobbar journalistiskt med detta inse vår roll. Jag återkommer till det.

Några som redan har förstått det är spelarna och ledarna på och runt Lövsta i går där ÖDFF vann seriepremiären mot kommunkollegan Frösö IF med 6–1.

att det är en fingervisning – ÖDFF kommer att bli ett topplag i den här serien. Med sitt säkra försvarsspel (här ger jag fem plus till Cissi Hallberg och Christine Thelin), sina bollvinnare på mitten och konstruktiva yttermittfältare (många plus även till Angelica Bergstrand) och duktiga genomlöpare som Martina Sandström och Malin Eriksson kommer ÖDFF att bli svåra för vilket lag som helst i serien.

Och om de ska kunna vara med och slåss om seriesegern och kanske gå upp en division efter den här säsongen, ja då ska skillnaden mot Frösön ligga på tre, fyra och kanske fem mål.

Nu rann det iväg extra mycket i andra halvlek sedan Frösön mer eller mindre tappat orken efter att deras anfallare nästan aldrig kommit igenom ÖDFF:s suveräna mittförsvar. Men Frösön gjorde ingen dålig match, tvärtom höll laget ihop det hela bra och första halvtimmen var de också framme i ett par giftiga lägen men nya ÖDFF-målvakten Heike Lippertz gjorde då några riktigt fina räddningar. (Plus även till Heike alltså).

Jag såg också saker i Frösöns spel som övertygade mig om att de på nytt kommer att göra en jättefin säsong i tvåan. Landslagsuttagna Madelene Ersson visade härlig speluppfattning, liksom lagkaptenen Maria Hestner. Jennie Ivansson hade inte mycket att göra på målen och svarade för några riktigt fina reflexräddningar.

Jag skulle också vilja lyfta hela domartrion med Tess Pettersson, Hovmantorp, Camilla Lovén och Sandra Ivarsson på linjen, som var totalt närvarande och agerade med med blick för spelet. De märktes aldrig – och det är ett bra betyg.

man hör när man åker runt med bilen mellan de olika fotbollsmatcherna.

Programledaren, som var Annika Lantz, pressade nu de två sportcheferna för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet för deras sätt att hantera bland annat kvinnlig idrott i allmänhet och damfotboll i synnerhet. Trevande och famlande svarade de på frågorna något om att intresset bland läsarna var större för manlig fotboll än för kvinnlig (något som troligen även jag skulle ha gjort i samma sits).

På följdfrågan, om det inte var så att de i egenskap av sportchefer och journalister var de som skapade det intresset, kunde de ju bara hålla med. Om sportjournalisterna, den kår som jag själv företräder, börjar skriva om damfotboll som vi skriver om herrfotboll, då kommer vi också att få fler kvinnliga förebilder inom lagidrott, fler kvinnor kommer att synas på sportsidorna, fler kvinnor kommer att läsa sportsidorna och fler kvinnor kommer att vilja bli sportjournalister.

I dag är det en ny intressant fotbollsmatch i samma serie och som jag gärna vill se. Den spelas mellan Krokom/Dvärsätt och Remsle på naturgräset på Hissmovallen.

Gå och titta du också, det här är lokal fotboll när den är som bäst!