Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odla fisk på land

Storskalig fiskodling är ingen ny näring i svenska vatten, och det sätt som den hittills bedrivits på är olämpligt.

I miljöbalken finns brister, här finns till exempel inga anvisningar om en odlings läge avseende närhet till bebyggelse, minimivattendjup för kassar och hur omhändertagande av exkrementer och överskottsfoder ska ske.

Fiskodling i öppna kassar som planeras av Bright Water Fish AB i Mjäla utanför Rödön, med sitt stillastående och oregelbundna vattenstånd, är en högst olämplig plats att bedriva en sådan näring på.

Ska odling ske bör det göras med kommersiellt gångbara ras-anläggningar (Recirculating Aquaculture System) som nu finns i bland annat Danmark. Det är slutna system där odlingsmiljö, temperatur och utsläpp av näringsrikt vatten står under kontroll och möjliggör en hållbar produktion.

Detta moderna sätt att odla fisk är vad som ersätter den gamla fiskodlingstekniken i öppna kassar.

Nämnas bör att 100 årston fiskförorening motsvaras av drygt 1 000 personers orenade kloakutsläpp. 500 ton fisk motsvaras av 5 000 personers utsläpp. Det blir 4,5 ton fosfor och 21,9 ton kväve.

Då är det av vikt att lyssna på våra grannar i Norge som odlar 100 gånger mer fisk än vad vi gör i dag.

Deras empiriska erfarenhet är värd att beakta, då de bejakar landbaserade fiskodlingar. Då skulle vi undvika olägenheter som fisksmitta, antibiotikabehandling och fiskrymning, som är ett stort problem i öppna kassodlingar.

Folkpartiet i Krokom, genom Jonne Danielsson och Marcus Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel