Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödmjuk naturpop med rivig Laleh

Det är ödmjukt och rivigt när Laleh ger en personalstark show.

Det hojtas ett "tänd till nu publiken" i torgets mittersta delar. Och jag håller med, yrans publiksamlingar är tama. De måste värmas upp och det måste vara starka artister som orkar dra i gång Stortorgets pepp. Det inleds med mjuka klapp och kör av bandets nio medlemmar innan stjärnan kliver in. Då har publiken knappt gett ifrån sig ett ljud. Det personalstarka bandet, inklusive kördansare och cellospelare, breddar Lalehs naturpop.

De 75 minuterarna vi får med Laleh Pourkarim är en sagostund på lerig mark och i sandig öken. Hon sjunger på persiska tillsammans med en ekande publik och sjunger om vidder och stjärnhimlar i "Stars Align".

Hon vågar bära annat än det strama, svarta, svenska. Hon ger kompanjonerna på scen strålkastarljus i en lång presentation. Det är en stjärna på scen men hon beter sig som en ödmjuk kompis som vill att alla ska vara med.

Dansarna virvlar med trummor och flaggor i modern dans som får en att vilja kasta sig så där handlöst som Laleh sjunger om. Det fria och öppna når ett slags epicentrum i "Goliat" när hon sjunger om att "vi ska bli stora/ vi ska bli mäktiga/ vi ska göra jorden hel/ vi ska göra vattnet rent". Hon beskriver och inbjuder till en frihet att springa på en stor vidd och att bara få springa och snurra med armarna utsträckta.

I den rivigare och jazzigare "Dark shadow" kompas det på både piano och tvärflöjt. Laleh avslutar ödmjukt med ett "coolt att jag skrivit den va?". Det är som för att påminna sig själv om sin egen storhet. Men vi behöver inte påminnas, vi behövde bara ett gäng avsnitt av "Så mycket bättre" för att konstatera geniet Laleh. När hon bjuder upp till "Ängeln i rummet", Eva Dahlgrens släpiga original, visar hon att Laleh också kan göra storverk med gamla 80-talslåtar.

Utöyahymnen "Some die young" kommer inte till sin starka rätt när några acapellastrofer från publiken brister ut i en upptempoversion. Det fortsätter med en kompenserande och rättvis "Colors" och ett ödmjukt tack till band och kör.

• Stortorget

• 21.45

Betyg: 4/5

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014