Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödmjuk Sjöberg berörde

Själva processen att skriva böcker är ett elände. En pina man måste plåga sig igenom.

– Men perioden före - när jag letar fakta - är underbar. Och så förstås att få sitta här i kväll inför er och glänsa i strålkastarskenet, det är fantastiskt!

Författaren Fredrik Sjöberg charmade publiken med både ödmjuka och uppriktiga svar när han på torsdag kväll besökte Östersunds bibliotek för att samtala med ÖP:s bokcirkel.

Cirkelns tredje bok är Sjöbergs "Ge upp i dag - i morgon kan det vara försent" som handlar två konstnärer, men lika mycket om författaren själv.

Plus konsten att sluta i tid, lusten till ära och bekräftelse, men även driften att bara ge upp allt.

– På ett sätt kan man säga att boken mest handlar om mig själv, eller kanske om de val vi alla står inför i livet. Delvis en självbiografi, men också resonemang om konstens villkor.

Olof Ågren (1874-1962) gav verkligen upp, slutade måla när han slog igenom och flyttade i stället till en ensligt belägen stuga.

Lotte Laserstein (1898-1993) slutade aldrig att måla, trots att hon själv ansåg att hennes måleri aldrig blev lika bra sedan hon flytt till Sverige undan nazismen.

Båda var bortglömda i många år och Sjöberg beskriver vällustigt glädjen i att återupptäcka och lyfta fram dem, ge dem välförtjänt rättvisa:

– Båda är också speglar för mig själv. Jag dras till bådas livsval, inte minst lockades jag av Ågrens till synes romantiska öde, den manliga drömmen om att gå sin egen väg.

Men i slutändan valde han ändå den "duktiga" vägen, den mer pragmatiska hållning som Laserstein står för:

– Kanske man kan säga att jag blev klokare genom att skriva den här boken, sade han som svar på en fråga från Theres Agdler.

I höst högläser han boken som radioföljetong i Sveriges Radio och Sjöberg berättade nu att han har svårt att riktigt släppa Ågren:

– Jag funderar på att skriva en monografi över honom.

– Det skulle såklart vara extra kul att då samtidigt kunna ha en stor utställning av hans verk på Jamtli, som trots allt har den absolut största samlingen av hans måleri.

Bokcirkeln tar nu en kort paus, men återkommer i slutet av mars, vi meddelar i god tid vilken nästa bok blir och i vilken takt vi läser den på op.se under "Boksnack".

Välkomna att fortsätta följa oss!