Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödmjuka Varberg jobbar stenhårt

Obesegrade Varberg är lite av årets överraskning i superettan. Laget är trea och på allsvensk kvalplats.
– Viktigast är att vi är ödmjuka, säger tränaren Jörgen Wålemark inför mötet med ÖFK.

Jörgen och storebror Bo (42 respektive 50 år) blev under många år ett begrepp i Ljungskile och i svensk fotboll. Efter en framgångsrik karriär som spelare har båda två växlat över till tränarrollen.

Bo basar i år för Brage (på nytt), medan Jörgen har tagit över Varberg. Jörgens facit så här långt skäms inte för sig. Fyra matcher och åtta poäng och trea i superettan.

Den tyngsta segern togs borta mot Sirius (3–2). Frågan är dock om inte hallänningarnas formkurva kan vara på väg nedåt.

1–1 (efter kvittering i 96:e minuten) senast hemma mot bottenlaget Landskrona var ingen vidare reklam. Jörgen Wålemark menar dock att resultatet var missvisande.

– Vi pressade Landskrona hårt, speciellt efter deras utvisning. Vi hade massor av chanser. Jag tycker att vårt anfallsspel har varit bra så här långt.

Prioriteringen när Jörgen Wålemark tog över Varberg i vintras var att få ordning på det läckande försvaret. I fjol släppte halläniningarna in hela 65 mål, alltså mer än två mål per match.

Hittills verkar det arbetet ha burit frukt. Anfallaren Simon Ayranci, i fjol i ÖFK, gillar lagets defensiv.

– Vi har lyckats bra med vårt försvarsspel, vi jobbar hårt för varandra. Det finns en trygghet och vi känns mer kompakta. Jag kommer ihåg när jag var här i höstas med Östersund, då var laget inte riktigt lika välorganiserat, berättar han för Varbergs hemsida.

En stor anledning till det mer täta försvarsspelet är att Varberg förfogar över tre spelare med allsvenska meriter.

Pär Asp, 186 matcher för Gefle och BP.

Thommie Persson, 169 matcher för Malmö FF och Trelleborgs FF.

Erik Lund, 77 matcher för IFK Göteborg.

Ni har alltså 432 allsvenska matcher i backlinjen – hur känns det?

– Det känns jättebra. Dessutom är de bra karaktärer. De är inte mätta utan vill hela tiden bli bättre.

Ni är trea i superettan och fortfarande obesegrat – vad är mest glädjande?

– Det som ger störst glädje är att vi gjort ett rejält jobb i varje match. Vi jobbar stenhårt och är ödmjuka. Det ger oss en trygghet.

Ändå väljer Jörgen Wålemark att mer berömma Östersunds FK än att lyfta fram sitt eget lag. Han säger att det bara är en tidsfråga innan ÖFK börjar klättra i tabellen.

– De spelar bra fotboll och är ett av de mest passningssäkra lagen i serien. Jag är full av beundran för deras framgångssaga.

– Östersund har kvalitet och tiden talar för dem. De kommer att ta sina segrar.