Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OECD på besök i Jämtland - kommer att ge rekommendationer om hur länet ska utvecklas

På måndagen besöktes Jämtlands län av företrädare för den internationella analysbyrån OECD.
Deras rapport skulle till exempel kunna uppmana regering och riksdag att göra stora satsningar i länet.

OECD-delegationens ledare José Enrique Garcilazo från Spanien pekar på att Jämtland och andra glest befolkade regioner långt från länders besluts- och ekonomicentrum missgynnas.

– Det kostar mer att tillhandahålla samhällsservice och transporterna är dyrare till exempel.

José Enrique Garcilazo konstaterar att det inte är någon nyhet. Det är allmänt känt.

En mer framkomlig väg för utveckling är stöd till det som är styrkor i Jämtlands län.

José Enrique Garcilazo pekar på turismnäringen utifrån dagen som inleddes i Åre och som avslutades på Mittuniversitetet i Östersund och framhöll vikten av helhetssyn och gemensamma strategier. I det ryms bland annat den samiska kulturen och det påhittiga och samverkande företagandet som representerades av Trångsviken.

De tre analytikerna, varav José Enrique Garcilazo är en, och de tre forskarna ska skriva en rapport som utsätts för hård vetenskaplig granskning och diskussioner och han räknar med att den ska kunna publiceras i december eller i januari nästa år.

Utredningsbyrån OECD som är världsledande är också dokumenterat självständigt. Så det blir säkert inte bara medhårsstrykande av politikerna och andra beslutsfattare i Jämtlands län. Det kan komma rekommendationer som upplevs som tuffa i regionen och de åtta kommunerna.

OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling ”ägs” av 34 medlemsländer, däribland Sverige. Det har sitt säte i Paris.

Varför OECD gör en granskande genomlysning av Jämtlands län beror på envetet arbete från politikerna i Jämtlands län, och från politikerna i Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten, sju liknande glesbygdsregioner i Finland och tre regioner i norra Norge. För det blir rapporter om alla.

NSPA är förkortningen för samarbetet mellan de 14 regionerna. Förhoppningen förutom bättre nationellt stöd är också ett bättre utfall med stöd från EU under den kommande sjuårsperioden 2020-2026.

Norge kan dra nytta av EU genom de gränsöverskridande utvecklingsprojekt som görs tillsammans med Sverige, till exempel mellan Tröndelagen och Jämtlands län.

• Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android