Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet i Alliansen om mottagningen på Skalet

Allianspartierna i landstinget har olika syn på den nyöppnade läkarmottagningen på Vemdalsskalet. Moderaterna har som vallöfte att den ska läggas ned. Men Centerpartiet delar inte den åsikten.

Oppositionsrådet Christer Siwertsson (M) har uttryckt hård kritik mot att landstinget startat en mottagning på Skalet och han har uttalat löften om att lägga ner den och använda pengarna till en läkartjänst i Torvalla istället. Han motiverar ståndpunkten med att han ser en risk för att filialen på Skalet innebär att Fjällhälsan tappar patientunderlag, vilket skulle kunna få till följd att den befolkningsägda hälsocentralen i Hede läggs ned.

Eva Hellstrand (C) och Marianne Larm-Svensson (C) är kritiska mot att flytta resurser från glesbygd till en enhet som ligger endast några kilometer från centrala Östersund och de berättar att Centerpartiet inte står bakom kravet på nedläggning på Skalet. Tvärt om, de ser fördelar med landstingets nya primärvårdsetablering.

– För gäster som till exempel bryter benet på Skalet är det ju jättebra att den finns. Det är väl fantastiskt att det finns både alternativa och landstingsdrivna utförare i en glesbefolkad del av länet, säger Hellstrand.

Centerpolitikerna anser att läkarmottagningen ökar ortens attraktionskraft och därför kan bidra till utvecklingen i det expanderande området. Mottagningen kan vara en pusselbit som har betydelse när investerare överväger att satsa pengar i regionen.

– Landstingets sjukvårdsdel har inflytande på den regionala utvecklingen, en bra och tillgänglig vård gör att folk flyttar till orter, säger Marianne Larm-Svensson.

Eva Hellstrand och Marianne Larm-Svensson har också principiella invändningar mot Christer Siwertssons resonemang, som de menar är inkonsekvent.

– Man kan inte tycka att det är bra med etableringsfrihet ibland och ibland inte. Antingen så har man en princip eller så har man det inte. Jag kan inte ha invändningar mot att landstinget utökar servicen om man gör det inom den budget man har. Dessutom hade Fjällhälsan en dialog med Skistar om att öppna på Vemdalsskalet, men Fjällhälsan tackade nej, säger Larm-Svensson.

Ekonomin är en springande punkt här. Mottagningen på Skalet är en filial till hälsocentralen i Sveg och om den nya etableringen hade orsakat underskott hos landstinget i det aktuella primärvårdsområdet hade läget varit ett annat. Det hade inte varit konkurrensneutralt om landstinget hade drivit satsningen med underskott, vilket de små alternativa utförarna knappast kan göra.

– Primärvården i Härjedalen har hittills visat en ekonomi i balans, vid delårsbokslutet 30 april hade de ett överskott. Om de hade haft röda siffror hade jag också ställt till mycket liv om det här, säger Marianne Larm-Svensson.