Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenigt och osäkert kring Arenabygget

Det har kommit grus i maskineriet för att bygga en multiarena i Östersund. Både det ekonomiska läget och placeringen av arenan diskuteras nu allt livligare.

Det kom ingen slutrapport från arenautredarna på Valborg. Den politiska ledningsgruppen kunde inte enas kring ett gemensamt alternativ. Först på tisdag blir slutrapporten klar, men i den lämnas det öppet var multiarenan ska byggas.

– Vi tar inte ställning för något av de fyra alternativen i vår slutrapport, men vi föreslår en etappindelning och där man startar projektering av en A-hall för ishockey och en gymnastikhall, säger AnnSofi Andersson (S), ordförande i den politiska ledningsgruppen.

En första etapp beräknas kosta mellan 150 och 200 miljoner kronor, och den inkluderar även några av de gemensamma utrymmena, som är tänkt att bli "hjärtat" i multiarenan när övriga hallar kommer till. Men centerns två representanter i ledningsgruppen uteblev i torsdags när det stod klart att det inte fanns någon färdig slutrapport att informera media om.

– Vi fick ett ofullständigt material i vår mejlbox på morgonen, som vi förväntades ta ställning till. Det var bara kostnadsbedömningar, men inga djupgående drifts- och investeringskalkyler som presenterades, säger Carina Zetterström (C).

– Vi befinner oss i ett för allvarligt ekonomiskt läge nu, för att kunna rekommendera något alternativ på ett så ofullständigt material. Jag vill ha en arena, men vi måste ha ett mer komplett material att ta ställning till.

Östersunds kommun äger ingen mark i de fyra alternativa lägen som är aktuella, och därför måste förhandlingar till med de olika markägarna innan det går värdera alternativen. Dessutom har erbjudandet från A4 Campus andra dimensioner, och som arenagruppen inte har kunnat ta ställning till.

– Vi har inte avfärdat Vinterpalatset, men det ingick inte i vårt uppdrag och därför överlåter vi till kommunstyrelsen att ta ställning till de olika alternativen, säger AnnSofi Andersson.

På Campus ryms allt utom den konstfrusna bandyplanen. Samtidigt som ett antal parkeringsplatser måste till i form av ett p-hus. Östersunds kommun har även att ta ställning till vad en arenasatsning på Campus betyder för Vintersportscentrums möjligheter att hävda sig. Umeå Universitet och även Karlskrona gör nu strategiska satsningar på elitidrott, testlabb och forskning som utmanar Mittuniversitetet i Östersund. Ytterligare faktorer som påverkar är Gymnasieförbundets lokalutredning och den matutredning som görs, och som i högsta grad påverkar en eventuell utbyggnad av Sporthallen som arena.

AnnSofi Andersson anser det orealistiskt att bygga hela multiarenan på en gång med tanke på det ekonomiska läget, men hon tror på en etappstart.

– Ishockeyhallen och gymnastikhallen skulle kunna stå klar till sommaren 2011, eftersom detaljplanearbetet tar minst sex månader och byggtiden 1,5 år.