Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenigt om Ragundas budget

Det råder tydlig oenighet om Ragundas budget för 2014 som ska klubbas av kommunfullmäktige i kväll.

Oppositionspartiet Allians för Ragunda kräver i sin skuggbudget bland annat en översyn av kommunens administration och en minskning av anslaget till tekniska avdelningen.

Socialdemokraternas budgetförslag, som bland annat bygger på minskade anslag till skolan, barnomsorgen och ett mindre sparbeting till tekniska avdelningen, ger ett resultat på närmare 5 miljoner kronor.

Om alla äskanden skulle ha gått igenom hade resultatet inte blivit större än 1,7 miljoner kronor och då hade kommunen inte klarat sitt finansiella mål som är på 4,9 miljoner kronor.

Men Allians för Ragunda vill gå betydligt längre. Deras skuggbudget ger ett resultat på närmare 10,5 miljoner kronor.

En del av sparåtgärderna riktar allianspartiet mot den kommunala administrationen.– Där finns flera omotiverade tjänster. En omorganisation behöver göras, skriver partiet i sin skuggbudget.

Totalt är anslagen till övergripande ledning, administration och utvecklingsstab 1,8 miljoner kronor lägre i alliansens förslag än i det förslag som lämnats av Socialdemokraterna.

Ännu större är skillnaden i de föreslagna anslagen till tekniska avdelningen. Här vill Socialdemokraterna anslå 23,6 mot begärda 23,9 miljoner kronor medan alliansen vill begränsa anslaget till 20 miljoner kronor.– Det behövs ett nytänk på hela avdelningen. Bland annat behöver va-nätet få en egen budget. Egna fastigheter som inte används ska säljas, anser Allians för Ragunda i sitt budgetförslag.

När det gäller skolan vill alliansen anslå 44 miljoner medan Socialdemokraterna nöjer sig med 42,4 av begärda 43,8 miljoner kronor.

Trots det högre anslaget vill alliansen se en omorganisation där antalet skolledartjänster i kommunen minskas från nuvarande 6,5 till 5.

I båda budgetförslagen ingår beräknade skogsintäkter på 2,2 miljoner kronor nästa år.

Här anser allianspartiet att skogsintäkterna ska gå till amortering av lån och inte till att finansiera verksamheternas kostnader.

Allians för Ragunda är också mycket kritisk till själva budgetprocessen där man inte anser sig få den insyn man behöver samt att budgetförslaget inte kompletterats med en budgetplan för 2015-2017.

Den senare ska behandlas först vid ett extra möte i kommunstyrelsen som föregår dagens budgetmangling i fullmäktige.