Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offret i kriget är alltid sanningen

Det första offret i ett krig är sanningen, sägs det. Kanske tillsammans med journalister.

Låt oss hoppas att det inte ska hända de två nu försvunna svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niklas Hammarström. De fördes bort av okända just när de skulle avsluta en reportageresa i Syrien i lördags.

Utrikesdepartementet har nu påbörjat sitt arbete för att få reda på i första hand vem som ligger bakom bortförandet, kunskapen är viktig för att veta vilka kanaler man kan använda för att få hem dem oskadda. Det finns många grupper och enskilda som kan ligga bakom detta, även på regimsidan. Det gör det naturligtvis svårare att få reda på vem som är de skyldiga.

När UD väl fått denna vetskap vidtar försöken och förhandlingarna för att få svenskarna fria. Ambassaden var ovetande om att de befann sig i Syrien. Det är annars något man inte rekommenderar att åka dit.

Men journalister bryr sig kanske inte alltid om sådana rekommendationer. De drivs av behovet av att få berätta hur det verkligen är och det medför ibland att yrket är riskfyllt. Det är ännu oklart vilken eller vilka som var deras uppdragsgivare.

Syrien är en mardröm för journalister att försvinna i. Reportrar utan gränser hävdar att Syrien är världens farligaste land för journalister att vistas i. Över hundra journalister från olika länder har dödats där under senare år. Många har fängslats och även torterats vilket båda sidorna i konflikten gör sig skyldiga till.

Det är inte ovanligt att journalister hålls fångna, för att när det passar kidnapparna användas som lockbete i någon konflikt. Bytesrätt pågår ofta mellan olika sidor i länder med långa och såriga konflikter och utländska journalister går det att tjäna stora pengar på, har det visat sig. Journalister betraktas som handelsvaror.

Att bedriva en seriös journalistik i länder som Syrien är i dagsläget en utopi. Ändå måste ju någon försöka för att vi alla ska få veta vad som verkligen händer. Magnus Falkehed och Niklas Hammarström ska inte behöva bli offer i kriget om sanningen.

Många drabbas på olika sätt av kriget i Syrien. För journalisterna är det en mardröm att vara där.