Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK behöver en större styrelse

I måndags skrev Per Hansson på sporten om ÖFK:s dåliga ekonomi och om den ekonomiska sårbarhet som finns hos fotbollsklubbarna i Superettan. Detta med anledning av att Fotbollsförbundet offentliggjort sin granskning av klubbarnas ekonomi.

Den huvudsakliga intäktskällan för en klubb i Superettan är reklam och sponsring. Hela 35 procent av fotbollslagens intäkter kommer därifrån. En annan stark intäktskälla är givetvis publiken och sändningsrättigheter.

Östersunds FK har ett starkt publikstöd men ekonomin skulle se betydligt ljusare ut om uppbackningen av sponsorer från näringslivet var bättre.

Problemet för ÖFK är att det jämtländska näringslivet inte rymmer särskilt många storföretag.

Ett av de få som finns är Skistar och deras näringsintressen ligger i andra årstider än fotbollsklubbens. Precis som Daniel Kindberg är en one man show i ledningen av klubben skulle man behöva en stark sponsor som backar upp verksamheten.

Men en stor och stark sponsorskraft är i dagens läge inte realistiskt. Det skulle kräva ett nationellt intresse som klubben i dag saknar. Med speltid i Allsvenskan kanske. Men nej, ÖFK måste gräva där man står och söka ett bredare stöd bland länets företagare.

Ansvaret för att förmå näringslivet att förstå värdet av en stark elitfotbollsklubb ligger helt och hållet på ÖFK själva.

I det sammanhanget ser fotbollsklubbens tremannastyrelse med Kindberg i spetsen väldigt tunt ut. Man kan inte klandra Daniel Kindberg för att göra för lite. Men det behövs fler vid hans sida som kan bidra. Fler som har en upparbetad relation till det jämtländska näringslivet.

Vill vi se ÖFK fortsätta spela professionell fotboll handlar det alltså inte enbart om spelarna prestationer på planen utan även styrelsens prestationer utanför planen.