Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK förlorar poäng från skandalmatchen – beslutet taget av Besvärsnämnden

Östersunds FK tilldömdes 3–0 efter skandalmatchen mot Jönköping Södra. Nu har Svenska fotbollförbundets besvärsnämnd ändrat beslutet
– Vi skiter fullständigt i resultatet. Det är bristerna i säkerheten som är det viktiga, säger ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg.

Det var i matchen mot Jönköpings Södra 15 augusti som en åskådare sprang in på planen och attackerade målvakten Aly Keita. Matchen avbröts och ÖFK tilldömdes segern i Disciplinnämnden och fick därmed tre så kallade skrivbordspoäng. Beslutet överklagades och nu har Besvärsnämnden valt att gå en annan väg. Slutresultatet blir istället 1–1, enligt nya beslutet.

– Vi har över huvud taget inga kommentarer till det ändrade resultatet. Vi vidhåller det vi sagt från början: att vi skiter fullständigt i vilket resultat det blir, säger Daniel Kindberg.

Både Riksombudsmannen och Jönköpings Södra överklagade det första beslutet som gav ÖFK seger i matchen med 3–0. Bakgrunden till överklagandet, menar J Södra, är att ÖFK aldrig yrkat på att Östersund skulle tilldelas segern. I Besvärsnämndens beslut står bland annat att matchavbrottet inträffade i 90:e minuten, då det stod 1–1 mellan lagen. I beslutet står att den sena matchminuten och dåvarande resultat ska "utgöra synnerliga skäl för att fastställa det då aktuella målresultatet 1–1 som matchens slutresultat".

– Det är naturligtvis väldigt glädjande. Samtidigt var det också ett väntat beslut. Det känns jättebra. Nu kan vi lägga det är bakom oss. Det har tagit mycket kraft, säger Mats Tidstrand, tillförordnad ordförande i J-Södra, till Jönköpings-Posten.

Motiveringen bakom både Riksombudsmannens och J Södras överklaganden har varit att "angriparen", den unge man som attackerade ÖFK:s målvakt Aly Keita, inte kan betraktas som en supporter till endera laget. Inte heller under förhör med "angriparen" har det framkommit att han ska ha hört till någon av klubbarna. Därför är inte heller J Södra ansvariga, menar de.

ÖFK å sin sida menar att säkerhetsarbetet vid matchen inte följde föreskrifterna och att "angriparen" ska betraktas som en åskådare som Jönköping ska ha haft ansvaret för.

– Det intressanta är ju säkerhetsarbetet vid den här händelsen, som sköttes så oerhört dåligt. Men det har inte ens tagits upp. De enda som blir bestraffade efter att vår målvakt har blivit attackerad är våra spelare, Bachirou och Gero, som får en reprimand för det de gör. Det är ju helt galet, säger Daniel Kindberg.

Han anser nu att beslutet och hanteringen av den här frågan måste få konsekvenser i form av att ansvariga får lämna sina roller inom Svenska fotbollförbundet.

– Det kommer av ett totalt undermåligt arbete av matchdelegaten och Riksombudsmannen, som tycker det är okej att en förening ska få utföra ett säkerhetsarbete på det här viset. Jag förutsätter att de omedelbart blir entledigade. Någon annan utgång kan det inte bli av den här domen, säger Daniel Kindberg, och förtydligar kärnfrågan för ÖFK:

– Om det blir 1–1 eller 0–3 spelar ju ingen som helst roll. Det viktigaste är ju spelarnas väl och ve, och att de kan känna sig säkra i samband med match. Men här står vakterna och tittar på matchen och äter varmkorv i stället för att utföra sitt säkerhetsarbete. Det är ju bara att klocka hur lång tid det tar tills en säkerhetsvakt kommer in på planen. Vår spelare måste ta undan förövaren från Keita. Det är en stor skandal.

ÖFK kan överklaga beslutet till Riksidrottsförbundet, men enligt uppgifter till TT kommer klubben välja att inte överklaga.

Här kan du läsa hela Besvärsnämndens beslut .

LÄS OCKSÅ:

Efter nya beslutet – så ser den allsvenska tabellen ut

J-Södra överklagar beslutet till besvärsnämnden

Grova banderoller när J-Södras supportar visade sitt missnöje över disciplinnämndens beslut i skandalmatchen

ÖFK-spelare tillrättavisas av disciplinnämnden: "Mycket märkligt"