Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK målar för mångfald

Årets kulturprojekt för fotbollsspelarna i ÖFK har varit konst och snart är det vernissage för klubbens verk.

Genom fotbollsklubbens kulturakademi har spelarna tidigare gjort teater och skrivit en bok tillsammans. Den här säsongen har konsten varit i fokus.

Sedan april har de hunnit med fyra workshops där de har målat, jobbat med performance art, street art och pratat om rädslor.

När det är dags för den sista workshopen kommer spelarna göra konstverk individuellt eller i grupp med hjälp av vad de lärt sig under säsongen. Vernissage blir det på Storsjöteatern första helgen i september.

– Det är spännande att det är så nära kopplat till valet och att vi är vid Stortorget när det är fyllt med valstugor, säger Lasse Landin som är kanslichef för ÖFK.

Under den näst sista workshopen håller laget till i Exercishallen. De försöker hitta den röda tråden utifrån tre frågeställningar: Vilket budskap är trovärdigt för ert lag, vilket typ av lag är ni och vad kan du vara stolt över att vara ett ansikte för?

Det blir snabbt en politisk diskussion om bland annat rasism och om Sverigedemokraterna. Till slut kommer de fram till en slogan: ”Styrka genom mångfald”.

Utifrån sloganen får spelarna sedan gemensamt måla stora tavlor. Några skriver budskap, några målar den rödsvartrandiga tröjan och en grupp målar först sin tavla helt svart, men färgglada figurer lyser sedan upp bakgrunden:

– Min grupp målar alla människor i världen. Det svarta representerar mörkret, eller världen, och gubbarna representerar mångfald, berättar Emir Smajic.

Under vernissagen kommer laget också göra en installation.

– Ni ska tänka stort! uppmanar konstnären Kajsa-Tuva Werner som är ledare för workshopen.

Spelarna försöker gemensamt komma på något storslaget:

– Kan vi blåsa upp 10 000 ballonger? säger någon.

– Ska varje spelare ha en egen ballong? fortsätter en annan.

– Ska vi tävla om vems ballong som flyger längst? undrar en tredje.

Om 10 000 ballonger svävar över Stortorget första helgen i september återstår att se.