Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK roddar om startelvan – mot ett anrikt Kalmar med problem

ÖFK möter ett Kalmar som har problem - med skador och en skyttekung som dragit till England. Men det anrika laget ska inte underskattas. "Vi har all respekt för Kalmar på hemmaplan", säger assisterande tränare Björn Hamberg.

Göta IF, det som 1927 skulle bli Kalmar FF, grundades redan 1910. 106 år sedan alltså. Med sig i bagaget har klubben 28 säsonger i allsvenskan som de vann 2008 och tre cupmästartitlar: 1981, 1987 och 2007.

Men klassiska Kalmar FF har problem. Marcus Antonsson registrerades för 10 mål innan han i juni blev klar för transfer - till Leeds i England. Därmed tappade Kalmar och tränaren Peter Swärdh en av sina viktigaste anfallskuggar, och en hel del effektivitet i sista tredjedelen. Dessutom har en hel drös av lagets viktigaste spelare blivit långtidsskadade den här säsongen. Nu söker de med ljus och lykta för att hitta en fungerande central forward som passar in.

Måns Söderqvist, Henri Anier och Mahmoud Eid hämtades in under senaste transferöppningen. David Elm och Lumala Abdu finns kvar som alternativ för att mildra tappet av Antonsson, men av de uppräknade är det bara Eid och Papa Diouf som gjort mål i år. Måns Söderqvist har gjort ett också, men då i Hammarbytröja. De senaste matcherna har bjudit på två oavgjorda och två vinster, mot Grebbestad i Svenska cupen och Helsingborg.

Frågan är om Henri Anier, Måns Söderqvist eller Mahmoud Eid kan slå hål på ÖFK-försvaret som för dagen saknar Sotirios Papagiannopoulos och armbågsskadade Bobo Sollander när faktum är att Kalmar har svårt att få till sitt anfallsspel.

– Nya spelare med andra egenskaper ska in. Nya samarbeten iscensättas. Vi har tvingats korrigera. Det har bjudit på utmaningar, säger Swärdh till Barometern och fortsätter:

– Vi har haft alldeles för lite avslut och för få spelare i den delen av planen på slutet. Anfallsspelet dör ut om vi blir för fega. Det är något vi måste återskapa.

Men ÖFK underskattar inte motståndet på något sätt.

– Vi har all respekt för Kalmar på hemmaplan, säger Björn Hamberg, assisterande tränare i ÖFK.

Även om Kalmar har problem med sista tredjedelen finns ingen anledning att slappna av. Det är ett bra lag, menar Hamberg, med tydliga idéer om vad de vill göra.

– De har lite problem med nyckelspelare, som bröderna Elm, de har en målvakt som gör sin första A-lagssäsong, men de är väldigt passningsskickliga. Sen saknar de ju Antonsson men det är väldigt tajta matcher de spelar.

I startelvan mot Kalmar syns också en del förändringar i ÖFK. Pjotr Johansson startar, och Hampus Nilsson, lånet från Djurgården, vaktar målet mot ett Kalmar som gärna jobbar från kanten in.

– Han är duktig, gjorde bra ifrån sig i Sollentunamatchen och har styrkor framför allt på inlägg- och luftspel. Jag tror matchen kommer att passa honom helt enkelt.

Hamberg beskriver Pjotr Johansson som ett djupledshot och menar att han orkar, i samarbete med Curtis Edwards.

Vad ska man säga om succén Curtis Edwards egentligen?

– Ja vad ska man säga? Från första kvarten han spelade mot Djurgården, ser man att han har en fotbollshjärna utöverr det vanliga, även för oss som har hållit på några år, säger Björn Hamberg och fortsätter:

– Sen ska man komma ihåg att han inte är en division 3-spelare. Han har bara hamnat i en division 3-klubb, fortsätter Hamberg.

Saman Ghoddos om "bortaspöket": "Vi saknar en riktig målgörare"

Spelarbetyg ÖFK–Kalmar: "En energiinjektion till hela laget"

Potter om kungaparet och förlusten mot Kalmar: "Måste förbättra kollektivet"

LÄS MER:

Så ställer ÖFK upp mot Kalmar – Hampus Nilsson vaktar nätet

Kalmars nya vapen kan ställa till problem för ÖFK – läs allt inför matchen här

Veckans Fotbollspuls – Giffarnas kris, ÖFK:s spelarfråga och Gefles tabelläge

ÖFK följer Timråtalang: "Jag är inte förvånad"