Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK:s bok klar - berättar om resorna till klubben

En del har fått bolla mer med coachen än andra.
Och då pratar vi inte om själva fotbollsspelandet, utan att skriva om det.
Nu är boken om ÖFK klar.

– Personligen hoppas jag att kulturtanterna läser den. Jag tror de har lite fördomar om kansligubbar och fotbollsspelare.

Det säger ÖFK:s kulturcoach Karin Wahlén när hon sitter med "Min resa till ÖFK" i handen. Boken kom i förra veckan och har i första skedet tryckts i 1 500 exemplar. Målet är att trycka några fler upplagor.

– ÖFK har valt att vara lite eljest och väljer att vara det i fortsättningen också. Så vi satsar så klart på att det kommer bli en bästsäljare, säger Karin Wahlén.

45 personer, från spelare till tränare till kassör och loungevärdinna, har skrivit om sin väg till ÖFK. Kraven var enkla: Det fanns inga. Temat satt fast, om man sedan valde att skriva en haikudikt eller ett reportage var valfritt. Textlängd likaså. Resultatet blev en drygt 200 sidor lång bok med berättelser om drömmar, utkastningar på krogen, kärleken till fotbollen och om hur det lynniga sommarvädret i Östersund kan få potentiella nyförvärv till klubben att dra öronen åt sig. Längst bak i boken finns även illustrationer från några utvalda lokala illustratörer.

Boken ges ut på Modernista och kan redan nu köpas på nätet. Den kommer även säljas på ÖFK:s kansli och under matcherna. Att skriva boken är det tredje uppdraget klubben fått av Kulturakademin. Det första var att gå på teater och dans, det andra att göra en egen teaterföreställning.

– Vi gör det här av en anledning, att vinna fler matcher. Det bygger enkelt på teorin att blir man modigare utanför planen blir man modigare på planen, säger Karin Wahlén.

Många har varit kritiska mot ÖFK:s kulturprojekt. Det ska fokuseras på fotbollen, inget annat, hävdar en del. Faktum är att ÖFK på två säsonger har gått från en plats i division två till Superettan. Samtidigt som de lagt tid och energi på kulturen.

– Det finns en del olyckskorpar och de kommer nog aldrig tystna helt. Men skillnaden är att nu för tiden tror folk på ÖFK.

Assisterande tränaren Björn Hamberg var inte förtjust i tanken på att ställa sig på en teaterscen när det begav sig 2012. Men han gjorde det, och så här i efterhand var det roligare än att skriva en text till "Min resa till ÖFK".

– Det var roligare eftersom man interagerade med andra. Nu satt jag och grubblade själv i ett hörn, säger Björn Hamberg och tillägger:

– Men det är alltid kul att göra något man inte gör annars.

Björn Hamberg berättar i boken om sitt val att sluta spela och bli tränare i stället. Och om en vis livsåskådning han har.

– Främst att man är lite ansvarig över sitt eget öde. Vart man kommer beror på vilka val man gör, och medvetna val ökar chansen för positivt utfall.

Magnus Sjöholm, författare och kapten för svenska författarlandslaget, är redaktör för boken. Han har även agerat som bollplank för de som behövt. Björn Hamberg var en av dem som behövde lite hjälp på vägen när han körde fast.

– Det tog skitlång tid att skriva. Vissa gånger gick det bra och andra gånger körde jag fast. Jag bollade mycket med redaktören om hur jag skulle lägga upp det.

Bobbo Sollander, forward och mittfältare, ville helst slippa skriva.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att skriva. Samtidigt vill man göra det så bra som möjligt, det är ändå en bok som ska släppas och folk ska köpa den och läsa. Då försöker man göra sitt bästa.

Nu ser han fram emot att få läsa den.

– Jag är nöjd med min insats. Nu vill jag läsa om de andras historier.

En som tycker att skrivandet varit det roligaste kulturuppdraget hittills är backen Robert Hammarstedt. Han berättar i sin del om sin lite knackiga väg mot en plats i ÖFK.

– Lite klyschigt kanske men det handlar lite om att aldrig ge upp. Det är bara att köra på, säger Robert Hammarstedt.

Nu när boken är klar ger sig ÖFK in det fjärde uppdraget från Kulturakademin. Det handlar om konst och målet är en utställning där samtliga verk kommer från ÖFK:s spelare och anställda.