Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK:s elitlicens i fara

Nu granskas ÖFK:s trassliga ekonomi av fotbollförbundet. I stöpsleven ligger nästa års elitlicens. Förbundet kräver en handlingsplan för ekonomisk uppstramning. I annat fall kan det bli nobben.

I bokslutet för 2013 hävdas att ÖFK har 985 000 kronor i eget kapital. Fotbollförbundet är av annan uppfattning.

– Vid en granskning finns delade meningar om klubbens ekonomi, konstaterar fotbollförbundets licenschef Anders Brulin, utan att gå in på några detaljer. Vi har därför krävt in en ekonomisk handlingsplan av Östersund till senast 19 maj. Där vill vi se hur föreningen tänker lösa sina problem.

Enligt ÖFK–ordföranden Daniel Kindberg är det tvisten med Skatteverket som spökar. Och om Skatteverket får rätt på alla sina punkter raderas det egna kapitalet ut och ersätts med ett underskott motsvarande 192 000 kronor.

– Det är inga stora pengar, men vi har givetvis att finna oss i förbundets krav. I handlingsplanen redogör vi även för hur vår ekonomi ska stärkas. Vi ser det inte som att licensen på något sätt är i fara, säger Kindberg.

Om förbundet av någon anledning underkänner handlingsplanen är nästa fas upprättandet av ett periodiserat årsbokslut per 31 augusti 2014.

– Så långt går det inte, säger Daniel Kindberg.

Men att ekonomin är fortsatt ansträngd, är inget att hymla om. Så sent som tisdag eftermiddag fanns hos Kronofogden en förfallen skuld för ÖFK:s dotterbolag Driftaren AB på drygt 417 000 kronor. Det är tredje gången på kort tid som ÖFK/Driftaren hamnar i den här typen av likviditetskris.

– Det känns inte bra, men vi som är i den här branschen vet att det är så här elitfotbollen fungerar. Men vi får in en större fakturering inom 30 dagar och då ska det här lösa sig.

ÖFK–ordföranden konstaterar samtidigt att den egna klubbens problem är mindre än andra kollegors i samma serie.

– Därmed inte sagt att våra skulder ska bagatelliseras. Alla pengar är lika viktiga och vi jobbar ständigt mot en mer stabil ekonomi.