Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK:s kulturprojekt - det bästa på många år

Kultur är något som helt plötslig många politiker gärna pratar om.

Det kommer insändare, det kommer uttalanden, det kommer löften. Det är som om många av länets politiker i sommar har fått lite av en uppenbarelse.

För det kan väl inte vara så att någon har räknat ut att de extra röster som lite kulturkramande kan ge kan vara helt avgörande när valkuverten har sprättats och valsedlarna ska räknas.

Men vad har egentligen hänt sedan förra valet?

Det har lagts mångmiljonbelopp på en ishall för stadens inte alltför framgångsrika hockeylag inkluderande en oftast icke spelbar bandyplan och lokaler för gymnastik.

Det har lagts mångmiljonbelopp på att bygga olika saker borta vid skidskyttestadion som används internationellt en gång per år även om vi i vår också ska få en längdtävling i världscupen och så vidare.

Inget fel i det. Men ett kulturhus har det pratats om i åratal, en utredning har gjorts och av den ska det bli en konsertsal vid biblioteket och en upprustning av Storsjöteatern. Men inget av det har ens påbörjats.

Vi hade Färgfabriken Norr mellan våren 2008 och januari 2011 men den har inte ersatts av något alls. För konsten verkar helt bortglömd av politikerna. Men Jamtli kämpar på för ett Nationalmuseum Norr och om det blir av vore det häftigt.

Är kulturlivet i Östersund då bättre eller sämre efter den senaste valperioden? Det kan diskuteras.

Men om man tittar i den tidning som nyinflyttade till Östersund i år får sig tillskickad så står där inte särskilt många ord alls om kultur. Om konst står det att det kan man titta på i stadens "gallerior".

Så inte är det kultur man vill locka nyinflyttade med, och det kanske inte är så konstigt.

Vad man ska locka med då verkar svårt. Förr ville man locka med tjusiga bilder på ångaren Thomée och inte ens det kan man göra längre …

Det viktigaste och roligaste som hänt på kulturområdet under de senaste åren är något helt annat. Det är ÖFK:s lika vågade som roliga satsning på att svetsa samman föreningen och där just kulturen blivit ett viktigt kitt.

Teater, foto, konst, litteratur, skrivande, ja, allt har funnits med. Och där många förståsigpåare som menade att detta distraherade spelarna från den viktiga fotbollen numer måste äta upp sina uttalanden.

ÖFK har i år lyckats bättre än någonsin och allt detta med kultur som för många framstått som udda verkar ha bidragit till att skapa en speciell stämning runt laget.

Inte så att konstnären och konstpedagogen Kajsa-Tuva Werner är viktigare än tränare Graham Potter, men hon och övriga kulturcoacher bidrar ändå med något som verkar göra gott.

Så det kanske inte är så konstigt att allt fler politiker vill lyfta fram kulturen.

Det är ju väldigt lätt att lova något på ett område som varit starkt eftersatt.

Det är en bra början att kultur och fritid ska bli en egen förvaltning. Sedan hade man kanske önskat att man gått ut och rekryterat ett starkt nytt namn att leda det hela.

• I förra veckan meddelade Malmö tingsrätt en unik dom.

För fjärde gången på två år dömdes konstnären Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp för sin konst.

Så sent som i april i år dömdes han till tre månaders fängelse. Och så i juli i somras öppnade han en ny utställning där polisen var och tog nio av tavlorna i beslag och efter det har han suttit häktad.

I torsdags kom domen på sex månaders fängelse, förverkande av åtta av de utställda tavlorna och han ska dessutom betala skadestånd till fyra av de personer som funnits med i hans tavlor på sammanlagt 60 000 kr. Dan Park skulle även stanna kvar i häkte.

Även galleristen Henrik Rönnquist dömdes för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och ett bötesstraff. Det är den här gången, enligt som det skrivs i domen, svarta och romer som har missaktats.

Dan Park är uppvuxen i Västerbotten och började provocera i Umeå för drygt 25 år sedan. Hans konst består oftast av ett slags billiga collage i form av kopierade affischer.

Hans första verk påstås ha varit i samband med morden i Åmsele där han hade en bild på mördaren och texten ”A man´s gotta då what a man´s gotta do”. Han sägs även vara den förste i Sverige att dömas för hets mot folkgrupp för att han bar en jacka med hakkors.

Dans konst har också riktats mot det SSU han en gång själv tillhörde och mot judar. Men själv hävdar han att han inte har någon speciell politisk agenda och att hans syfte inte är rasistiskt utan att skapa debatt. Men han har som sagt dömts i domstol flera gånger för brottet hets mot folkgrupp.

Figurer som Dan Park är svåra att hantera. Den konstnärliga friheten och yttrandefriheten är inte ovillkorlig. Och Parks utpekande collage av välkända företrädare för romer i Sverige och för afrikansvenskar är bara osmakliga och kränkande.

Men varför den där killen, som en gång på 1980-talet sprang runt i Umeå, jobbade på slakteri i Meat Is Murder-tröja, och som många, i Umeå och senare i Malmö, ändå länge tyckte tillförde något uppfriskande satiriskt i gatubilden har ändrat sina måltavlor från makthavare till de svagaste grupperna i samhället är svårare att förstå.

Och frågan är om domarna medför något gott eller om de bara gynnar legenden om den evige provokatören är för tidigt att svara på. Men att man i konstens namn inte kan kränka personer och folkgrupper hur som helst har domstolarna nu gång på gång visat.

I Östersund hade vi för två år sedan den stora Lars Vilks-debatten. Men den handlade inte om Lars Vilks konst utan om vad han som privatperson fick göra, säga och tycka och om hur det påverkade hans utställning.

I Dan Parks fall är det helt och hållet den konst, de collage/affischer som han skapat och hängt upp som utgör de brott hans dömts för.

Nästa steg lär vara hovrätten för Skåne och Blekinge och där väntar redan domen på tre månaders fängelse från i våras så båda domarna kommer nu prövas i ett sammanhang. Dan Park är en obehaglig figur som verkligen prövar vårt samhälle.

• Förutom valet och all konst som presenterades i krönikan förra veckan väntar en spännande kultur- och nöjeshöst i Östersund.

På Gamla Teatern satsas det för fullt och hotellet genomgår en riktig makeover för att se så gammalt ut som huset faktiskt är. Dessutom blir det shower i mängder med i stort sett bara mycket välkända artister vecka efter vecka. Samma koncept som hotellägare Stefan Karlsson lyckats så bra med i Lycksele och Sollefteå. Han har i vart fall på en gång mer än fördubblat nöjesutbudet i stan. Riktigt roligt och riktigt spännande att få se om det ska lyckas här också.

Till sist två tillägg till förra veckans konstkalendarium

• 6-7 och 13-14 september anordnas för sjunde året i rad konsthelger i Funäsdalen. Man kan runt om i olika ateljéer och verkstäder möta konst från åtta deltagande konstnärer.

• 6 september – The Poor Ugly Chronicles tokhyllad graffiti på duk av Kurir – Pubb Crew från Stockholm på Urbn Arts.