Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK:s läkare räddade livet på flygpassagerare utan puls: "En solskenshistoria"

När ÖFK:s läkare Jan Hansson var på väg hem från Arlanda fick han gripa in i sin yrkesroll.
En man i 60-årsåldern från Östersund hade fallit ihop och var utan puls.
– Jag såg direkt att det var allvarligt, säger Jan Hansson till osdsport.

ÖFK:s läkare Jan Hansson hade satt sig på planet som skulle ta honom hem till Östersund från Arlanda när kabinpersonalen efterlyste en läkare i högtalarsystemet.

En man i 60-årsåldern, från Östersund, hade ramlat ihop och Jan Hansson fick rycka in.

– Jag såg direkt att det var allvarligt. När jag undersökte honom andades han inte och jag kände ingen puls. Tillsammans med en man som jobbade på SOS och en ung kvinna som var underläkare på Norrtälje satte vi igång hjärt- och lungräddning. Vi höll väl på kanske tre minuter innan SAS-personal kom med en hjärtstartare. Vi fick igång mannens hjärt och det är klart att det kändes fantastiskt, berättar han för osdsport.

Hansson blev hjälte och efteråt kontaktades han av Danderyds sjukhus i egenskap av sitt läkarryrke. De berättade om att en man från Östersund kommit in efter ett hjärtstopp och frågade om Hansson ville operera honom – och det visade sig att det var samma man.

– Det känns förstås väldigt udda och roligt att jag varit med och räddat livet på någon som jag snart ska få träffa och också operera.

– Det är klart att det känns oerhört bra att kunna hjälpa till och det blir en solskenshistoria av det. Jag är så glad att det gick bra.

LÄS OCKSÅ

►(+) Förre Arsenalsvenskens råd till ÖFK – så ska de slå storlaget: "Är inga övermän"

►(+) Smajl tillbaka i Sundsvall med ett leende: "Skitkul att träffa alla igen"

Stjärnbackens dagar i ÖFK kan vara räknade – uppges förhandla med belgisk storklubb