Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK:s nyförvärv Ken Sema i stor intervju – hyllar föräldrarna: "De flyttade till Sverige för att ge sina barn ett bra liv"

Pappa Ndongala och mamma Kiadila hade hört talas om hur bra människorna hade det i Europa.
1987 bestämde de sig för att lämna Kongo.
– De flyttade för att ge sina barn ett bra liv, berättar ÖFK:s nyförvärv Ken Sema.

Efter att ha samlat ihop tillräckligt med pengar för att ta sig från Kongo till en annan del av världen lämnade de Kinshasa 1987 och reste för att prova lyckan i Sverige. De kom via Frankrike till Sverige och Lycksele.

De flyttade sedan söderut i landet och bosatte sig i Norrköping.

Vid den tidpunkten hade inte paret Sema några barn utan planerade att starta familjelivet när de kom till Europa.

Ett år efter flytten kom sonen Maic. Sedan de två döttrarna Lyra och Amanda innan Ken föddes i september 1993.

– Det är klart att jag frågat mina föräldrar mycket om min bakgrund och hur de hade det i Kongo. När jag var åtta år så åkte vi dit och jag fick träffa mina släktingar. Eftersom jag kan språket så kunde jag ju kommunicera med dem och det betydde jättemycket. Vi hade kul och lirade mycket fotboll på stranden. De har inte så mycket, men de är glada att få leva och att ha mat på bordet. Det är klart att man känner sig privilegierad att ha fått växa upp här med gratis skola och sjukvård när man jämför med Afrika, säger den sympatiske 22-åringen.

Men trots att han är född och uppvuxen i Sverige så måste han alltid förklara var han har sina rötter.

– Det har ju givetvis med hudfärgen att göra. När jag säger att jag är svensk blir många förvånade. Då kommer alltid följdfrågan var jag kommer ursprungligen ifrån. Det är klart att jag fått höra en del ord och jag har också fått höra jag inte ska vara här i Sverige. Visst kan det kännas konstigt att höra när man är svensk, men det är ingenting jag går och funderar över. Men jag hoppas verkligen att vi slipper prata om sånt här i Sverige om 10 år. Man ska väl inte säga till folk att de inte får vara här på grund av att de ser ut på ett visst sätt?

Men vissa händelser kan han också skratta åt.

– Ja, när domaren blir irriterad på mig och kommer fram till mig och pratar engelska. Då säger jag att det går bra att snacka svenska och då brukar vi skratta tillsammans.

Nu har han bott i Östersund i knappt en månad och han har kommit in i laget

– Det är en oerhört bra sammanhållning i det här laget. Alla är med alla och det spelar ingen roll om du kommer från Sverige, England, Afrika eller Asien. Det känns som att så fort man har kommit in i det här laget så är man Östersundare, säger Ken Sema.

Karriären började som 5-åring i IF Sylvia där han visade fin talang tidigt och den stora kubben i staden, IFK Norrköping, tog över honom när han var 12 år. När han var 19 år så tillhörde han A-laget, men fick inte spela en enda match.

Som 20-åring lånades han ut till moderklubben IF Sylvia i två år innan det blev Superettan med Ljungskile.

Där fick Östersunds FK syn på honom och en dag kom samtalet från Graham Potter.

– Jag hade ju mött ÖFK med Ljungskile och var imponerad över deras spel. De spelade väldigt osvensk. Det var mycket hålla i bollen inom laget. Hitta passningsalternativ och inte stressa fram något. Det var väldigt tålmodiga. Det är precis så jag vill spela så det kändes lite coolt att de ville ha mig. Efter att jag pratat med Potter så ville jag dit direkt, säger Sema och skrattar.

Mittfältaren som kommer kommer att husera på vänsterkanten för det mesta lever mycket på sin speed och blir säkert en krydda i Östersunds FK:s lagbygge.

– Jag gillar att ha boll och utmana min gubbe. Jag hoppas att kunna bjuda fansen på lite underhållning. Förhoppningsvis gör jag något mål också.

En av allsvenskan höjdpunkter för Ken Sema blir mötet med Örebro där brorsan Maic spelar.

– Det kommer att kännas konstigt att se honom på plan i motståndarlaget, men samtidigt sjukt kul. Jag har ju varken spelat tillsammans mot honom eller med honom tidigare. Första gången vi möts är hemma i Östersund och visst är det en dag att se fram emot.

Han är väl mycket bättre än dig?

– Haha. Jag vet inte vad jag ska svara på det? Han har i alla fall mest meriter och mest erfarenheter. Vi får se framöver.

Lagets kultursatsning är han inte så nervös över. Under träningslägret blev han "inkilad" i laget och tvingades sjunga i matsalen.

– Jag sjöng "Stand by me" och jag tror att jag gjorde succé. Jag har ju afrikanskt blod och i Afrika är det mycket dans och sång, säger Ken Sema och skrattar.

Om det blir succé för Östersunds FK i allsvenskan är fortfarande skrivet i stjärnorna. Men Ken Sema tror på sitt lag.

– Jag förstår om det är många frågor om hur vi ska spela i allsvenskan. Men jag tror ÖFK kommer att försöka spela som man gjort tidigare. Att våga spela fotboll och ha tålamod. Om det går vägen får vi se, men jag tror att det kommer att bli bra. Jag tror att det kommer att bli riktigt bra.

ÖFK på försäsongsläger i Spanien – följ allt här

ÖFK vann tredje raka träningsmatchen – UE Cornella besegrades med 3–2

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Östersunds FK, Östersunds IK, ÖDFF eller Jämtland Basket. Ladda ner ÖP:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för LT:s app, Iphone eller Android.