Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK:s öppna brev till fansen om uppförande: "Vi älskar våra fans"

ÖFK som klubb har uppmärksammats för att de går sin egen väg och därigenom blivit en snackis i hela fotbollssverige. Nu uppmanar de fansen att följa samma väg i ett öppet brev.

När Östersunds FK ställdes mot Hammarby i premiären av allsvenskan 2016 var det en chock för många. Det snackades om att Sverige hade fått ett svar på Barcelona och mängder av superlativ slängdes mot laget och klubben. Att ÖFK har gått en något annorlunda väg mot Sveriges högsta serie är vida känt liksom deras metoder.

En av de viktigaste principerna i ÖFK är acceptans och mångfald och för att supporterkulturen ska kunna bära den fanan vidare har klubben skrivit ett öppet brev.

– Det här är ett led i kommunikationen mellan klubben och fansen. Vi älskar våra fans och klacken nere i Gävle var sagolik. Jag stod mitt i och hade jätteroligt. De höll låda hela matchen med bra ramsor och visade fint uppträdande, säger Lasse Landin, ledamot i ÖFK:s styrelse, kanslichef och även speaker på ÖFK:s matcher.

Han menar att skrivelsen inte på något sätt reflekterar att klubben har reagerat på supportrarnas beteende. I stället ska det vara ett sätt att föra vidare ÖFK:s kultur.

– Vi tycker att det är kul och viktigt att vi har en dialog med supportrarna och att vår värdegrund så småningom också speglas i hur fansen uppträder. Vi vill att fansen uppmärksammas på samma sätt som ÖFK som klubb.

Kommunikationen mellan ÖFK och supporterklubben Falkarna går oftast via klubbens SLO, den person som fungerar som mellanhand mellan klubben och fansen. Personen i fråga är betald av klubben för att hjälpa klacken med olika frågor och att vara behjälplig för säkerhetsansvarige vid matcher. Dialogen är kontinuerlig och Lasse Landin menar att även om supporterkulturen är i sin linda finns det en god portion tro på fansen i Östersund och Jämtland.

– Supporterklubben har ju varit i embryot och nu börjar den växa till sig. När man pratade med tränarna och spelarna efter matchen i Gävle var de förvånade över att de var så många och överväldigade över stämningen de skapade, säger Landin och fortsätter:

– Det handlar ju bara om tid. Tittar man på de stora lagen har de ju spelat på elitnivå egentligen sedan 1800-talet och vi har hållit på några år.

Olyckskorparna har kraxat om att det inte går att skapa en supporterkultur för fotboll i Jämtland. Enligt Lasse Landin håller ÖFK:s supporterklubb på att motbevisa dem.

– Det är som det klassiska "Rom byggdes inte på en dag". Det finns ju ett fantastiskt intresse i hela mellannorrland för det ÖFK håller på med. Om vi har 6000 på en match är det en tiondel av kommunens befolkning så man måste se saker i sitt sammanhang, säger Lasse Landin.

– Ju längre vi är på den här nivån desto starkare blir vi ju, fortsätter han.

Glöm inte att ställa dina frågor till Daniel Majstorovic och våra programledare inför vårt livesända uppsnack innan matchen mot Örebro! Mejla, skriv på Facebook eller skicka en kommentar i liverapporteringen (klicka på länken).