Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK-stjärnan felaktigt anklagad för våldtäkt

Tidigt i morse stormade fyra poliser in i ÖFK-stjärnan Samuel Mensahs lägenhet. Han greps och anhölls som misstänkt för våldtäkt.

Ett par timmar senare insåg polisen att man gripit fel person.

Det är en ledsen och besviken Samuel Mensah som sporten hälsar på i hans och hans fru Thilinis lägenhet i Östersund.

– Jag vill inte bo kvar i Östersund längre. Det har hänt för mycket utanför fotbollsplanen. Jag börjar ana att någon vill sätta mig i trubbel, säger Samuel Mensah.

Samuel har precis släppts på fri fot av polisen efter en tumultartad morgon.

Han berättar själv om uppvaknandet:

– Jag och min fru låg och sov när jag hörde att någon tog sig in i lägenheten. Jag blev naturligtvis oerhört rädd när jag insåg att det var främmande människor i lägenheten. De skrek åt mig att jag skulle kliva upp ur sängen. Det visade sig vara fyra poliser, två uniformerade och två civilklädda, och de berättade att jag skulle gripas. De ville inte tala om varför utan tog med mig ut till polisbilen. Jag frågade flera gånger på väg till polisstationen varför de gripit mig, men de sa att jag var tvungen att vänta tills vi kom till polisstationen innan jag skulle få veta, säger Samuel Mensah.

Kvar i lägenheten var Samuels fru Thilini Mensah.

– Jag var väldigt skärrad. Fyra poliser kommer in i lägenheten och griper min man och jag får inte veta varför. De två manliga poliserna var väldigt vänliga medan de två kvinnliga var väldigt hårda. De kändes som de hade bestämt sig för att han var skyldig.

Efter en halvtimme förhördes han och insåg då vilket brott han var misstänkt för.

– Jag var misstänkt för att ha våldtagit en tjej. Det kändes fruktansvärt. De frågade vad jag gjorde 4 juli och jag berättade att jag och min fru och hennes föräldrar var i Umeå och fiskade. Vi hade en fantastisk vecka där uppe. Då gick de ut ett tag och kom sedan tillbaka och sa att de hade pratat med tjejen. Hon sa att hon hade tagit fel på person. De sa att de var ledsna för att jag hade blivit involverad i det här och så skjutsade de hem mig, berättar Samuel Mensah.

När de skjutsat hem Samuel ville poliserna prata med hans fru Thilini.

– Jag fick följa med ut i bilen och fick svara på frågor om någon varit i vår lägenhet under tiden vi var borta. Men jag berättade att vi inte lånat ut någon nyckel och lägenheten var som vi lämnade den. De var också väldigt noga med att säga att jag aldrig fick berätta det här för någon, säger Thilini Mensah.

Åklagaren Märta Warg var den som tog beslut om att storma lägenheten efter de uppgifter hon fått av polisens utredare.

– Ja, jag är ansvarig för det och det fanns skäl att gå in i lägenheten eftersom det fanns skälig misstanke. Det vill säga misstanke av den lägre graden, säger Märta Warg.

• Det måste ha varit dåligt polisarbete när man inte ens tagit reda på om han varit hemma den aktuella dagen?

– Det kan bli så här ibland i brottsutredningar när det är känsliga lägen. Men vi insåg ju snabbt att han inte kunde ha varit inblandad och han fick gå.

• Förstår du hans besvikelse?

– Ja, självklart. Men jag tror att polisen pratat med honom om att rättsväsendet fungerar på det sättet och att vi då kan använda tvångsmedel.

Samuel Mensah har fått nog av Östersund. Alltför mycket har hänt för att han ska vilja bo kvar. Vi har tidigare berättat om hur han jagades genom stan av ett gäng och hur hans fru Thilini angreps av tre män.

– Det känns som någon vill sätta mig i trubbel. Det är verkligen tråkigt allt som hänt. Jag älskar verkligen att spela i Östersunds FK, men jag vill inte bo kvar här efter allt som hänt utanför, säger Samuel Mensah.