Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK ute ur cupen efter fiaskohalvlek

Mohamed Buya, 19, har kopplats till stora svenska klubbar.
Han gick till Västerås – och presenterade sig med att skjuta ÖFK:s cupdröm sönder och samman.

Konturerna av ett cupfiasko gick att skönja redan efter dryga kvarten.

Mohamed Buya, Västerås nyförvärv från division 3, spelklar först på matchdagen, rann förbi ÖFK-försvaret två gånger om och plötsligt stod det 2–0.

Precis den start Västerås, på nedflyttningsplats i division 1 efter en svag vår, behövde för att få vind i seglen. Och precis den start ÖFK inte ville ha.

Buya har ryktats till olika klubbar i allsvenskan och superettan, men valde Västerås. Han spelade inspirerat och var en ständig källa till oro hos ÖFK-backarna.

Samtidigt var inte ÖFK:s försvarsspel i närheten av superettanivå.

– Vi vet att vi inte kan vinna fotbollsmatcher när vi spelar den här sortens försvar. Där är vi alla, inkluderat mig, ansvariga, säger ÖFK-managern Graham Potter, som förstås var nedstämd efteråt.

3–0 kom på hörna strax före halvtidssignalen.

– Vi har en ärlig grupp av spelare och alla vet att vår nivå behöver vara bättre än så här. Det går inte att behöva bestiga ett sådant stort berg och vinna. Vi får gratulera Västerås, säger Potter.

Direkt efter paus kom en liten uppryckning.

Taylor Morgan placerade in en reducering och det blev starten på en bra ÖFK-period. Morgan, Alexis Mendiola och Stefan Ilic hade några av de bästa chanserna, och ett ÖFK-mål dömdes senare bort för offside.

Samtidigt ebbade anstormningen ut halvvägs in i halvleken och hemmalaget fick fina kontringschanser. Buya borde kanske ha satt dit sitt tredje mål för kvällen.

– Det är bara att försöka lära av det här, säger Potter, som vet att en viktig match för toppstriden i superettan väntar på tisdag. Då kommer Sirius på besök.

Förlusten gör att ÖFK inte får spela något gruppspel i Svenska Cupen till våren. I stället har nu Västerås möjligheten att få möta allsvenskt motstånd i cupen.

Fler lag än ÖFK gjorde tvärnit i cupspelet den här kvällen. GIF Sundsvall föll ihop med 1–4 mot Dalkurd, och allsvenska duon Kalmar och Falkenberg fick också stryk.

Här kan du följa VLT:s direktrapportering från matchen i efterhand.

Se resultat från kvällens alla svenska cupmatcher, mål för mål.

Kolla in Magasinet: Så laddar ÖFK för bortaresa

Sex ordinarie spelare missar cupmatchen