Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oförändrad risk för felbedömningar

Tack Erik Olofsson och Håkan Larsson för ert gemensamma och snabba svar.

Fantastiskt att även de största tillskyndarna av kassodling i Jämtland har tagit till sig av de uppkomna problemen och den massiva opinionen och plötsligt förespråkar miljövänliga alternativ. Delvis i alla fall. Högst överraskande men inte desto mindre glädjande!

Er uppfattning om god ekologisk status förefaller emellertid mycket märklig. Menar ni verkligen att den enda ekologiska parametern är fosforhalten? Vad är då: lokal övergödning, algblomning, nedsmutsning, bottensediment, rymningsfisk, smittspridning (typ BKD i Strömsund), påverkan biotop vildfisk, drickbart vatten?

Erik och Håkan skriver att det historiskt har gjorts felbedömningar beträffande kassodlingstillstånd, och hävdar att det nu finns bättre kunskaper.

Kanske det, men miljöprövningsdelegationens (MPD) tillståndsbedömning måste fortfarande baseras på samma lagenliga men osäkra grund – en prejudicerande miljödom från 1994.

Så Aquabestprojektets ”rekommendationer” spelar här ingen roll, vilket betyder att risken för katastrofala felbedömningar är fortsatt oförändrad.

Hos MPD ligger nu sex ansökningar inne om kassodlingstillstånd för ytterligare 11 000 ton. Innan nya tillstånd ges borde noggranna erfarenhetsanalyser av befintliga odlingar utföras. Man borde dessutom invänta HaV-myndighetens nya tillstånds- och tillsynsvägledning (kommer tidigast hösten 2015).

Nya tillstånd för 11 000 ton innebär en fördubbling av den nuvarande och riskfyllda odlingstekniken. Som om de (hittills) kända och tråkiga konsekvenserna av storskalig kassodling inte vore nog.

Charlie Fredriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel