Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohederligt av S

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Gunnar Sandberg och Marie Nordén hävdar att Svenskt Näringsliv, Dagens Samhälle och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) alla har fel när de säger att resurserna till välfärden ökat.

Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraternas problembeskrivning står i så bjärt kontrast till verklighetsbeskrivningen hos dessa tunga instanser.

Vad som har konstaterats i rapporterna från dessa tre skilda organisationer är att välfärdens resurser har ökat och att jobbskatteavdragen har varit bra för sysselsättningen och dem med lägst inkomster. Skatteintäkterna har ökat bland annat på grund av att fler har gått från utanförskap till arbete. 200 000 personer fler är i arbete nu än 2006.

Skatteintäkterna har ökat trots att skattetrycket har sänkts. År 2006 var de samlade skatteintäkterna 454 miljarder för kommunerna. Skatteintäkterna har sedan 2006 ökat med 160 miljarder kronor och för 2014 räknar Ekonomistyrningsverket med att intäkterna uppgår till 618 miljarder kronor.

Dessa uppgifter motsäger Socialdemokraternas argumentation och visar på att deras svartmålning av den svenska välfärden inte stämmer med verkligheten.

Vi har aldrig lagt så mycket resurser på välfärden som nu. Oavsett hur man räknar, rensat för prisutveckling i kommunsektorn, som andel av BNP och räknat per vårdkontakt, elev eller brukare, så har resurserna till välfärden ökat sedan 2006.

Socialdemokraterna är ohederliga mot väljarna då man försöker sätta bilden av välfärden som nedmonterad.

Hur ska fler komma i arbete och fler anställas när Socialdemokraterna kraftigt vill höja arbetsgivaravgiften för unga och samtidigt göra det dyrare att anställa i restaurangsektorn?

Noteras bör att fördubblingen av arbetsgivaravgiften för unga innebär en ökning av kostanden för landets landsting och kommuner med 3 miljarder kronor. Lägg där till den aviserade höjningen av restaurangmomsen, vilket innebär stora kostnadsökningar inom branschen.

De som får betala för skattechocken är de unga som får ännu svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Inte heller Jämtland tjänar på en socialdemokratisk politik som kraftigt slår mot turismnäringen.

Med fler som har ett arbete att gå till och fler som betalar skatt får vi en starkare välfärd. På så sätt blir välfärden bättre i Jämtland och i resten av landet.

Saila Quicklund (M), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel