Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖIK rättvist vidare efter gastkramning

Östersunds IK är vidare i ishockeyns play-off-spel. Teg slogs tillbaka i två raka matcher.

– Det blev mer nervöst än nödvändigt. Jag tycker att vi hade greppet och borde ha avgjort långt tidigare än vi gjorde, sa en lättad ÖIK-tränaren Markus Åkerblom.

Lördagskvällens fight i nya hemmaarenan vanns med 4-1, (0-0,1-0, 3-1). Men trots spelmässigt övertag utvecklades matchen ändå till en gastkramning.

Först efter 2-0-målet i slutperiodens inledning rullade matchen över i Östersunds favör.

ÖIK ägde spelet men hade förfärligt svårt att göra mål. Framför allt i andra perioden pågick ett bombardemang mot Tegs målvakt, men utan framgång. Flera gånger borde det bara ha blivit utdelning, I stället redde Teg ut storm efter storm.

Hemmaledning 1-0 efter två perioder var verkligen i underkant. Frälsare för både sitt eget lag och oss som satt på läktaren och våndades blev Johan Skiöld, vars 2-0–mål släppte allas våra nervknutar:

– Ett skönt mål, att få till en säkerhetsmarginal var viktigt. Vi hade annars svårt att göra mål, men det handlade också om att Teg verkligen spelade bra defensivt. De täckte många gånger ut oss.

– Sen kom deras 2-1-mål kanske lite onödigt i slutperiodens mitt, men trots detta skärrade vi aldrig upp oss. Vi följde helt enkelt vår gameplan, noterade en mycket glad och nöjd 2-0-skytt Johan Skiöld efteråt.

Hemmamålvakten Johan Berge var länge kvällens hundraprocentare. Nu fick han släppa 2-1-målet förbi sig sex minuter från slutet, men Berge var verkligen en klippa där bak och en av matchens absoluta förgrundsfigurer.

Andra- och tredjeformationen lyckades bäst framåt. Framför allt kedjan anförd av Chad Wiseman tillsammans med Jesper Hultman och Marcus Guslin, spelade tuff fysisk hockey, speciellt i andra perioden. Wisemans 3-1-mål var en läckerbit i numerärt överläge.

Tobias Falk som center tillsammans med ytterforwardarna Kristoffer Backman och Daniel Magnusson, gjorde också en stark insats,

Försvarsmässigt bland backarna var nyförvärvet från Skövde Erik Rosén väldigt stabil liksom även Petter Runesson.

– Vi hade mycket puck i deras zon, även om de hade några farliga kontringar speciellt i andra perioden. Men i stort sett tycker jag att det kändes stabilt och att vi löser uppgiften på ett bra sätt, analyserade Rosén.

Vilket lag som väntar i nästa omgång går inte förutsäga. Fyra av sex lördagsmatcher i kvalet gick nämligen till omspel. Där väntar alltså en tredje och avgörande fight redan söndag eftermiddag.

Klara för nästa omgång tillsammans med Östersund är Kiruna. In i play-off två kliver även Visby/Roma och Kallinge/Ronneby. Östersund kan få möta något av dessa tre lag.

Men även någon annan svår motståndare kan falla på jämtarnas lott. Söndagens omspelsmatcher ser ut som följer: Huddinge–Wings Arlanda, Hudiksvall–Tierp, Mariestad–Kristianstad och Tingsryd–Västervik.

Lottningen till andra play-off-omgången sker på måndag och matcherna avgörs torsdag, lördag och även söndag om det skulle behövas en tredje match.

-------------------------------------------------------------

Östersund–Teg

4-1, (0-0,1-0, 3-1)

Målen: 1-0, (23,35) Tobias Falk, (Daniel Magnusson), 2-0, (43,07) Johan Skiöld, (Joel Åkesson/Pontus Dünesius), 2-1, (54,17) Joakim Törnqvist, (Zakarias Granlund/Mikael Persson Riis, 3-1 (58,09) Chad Wiseman, (Marcus Guslin), 4-1, (59,28) Kristoffer Backman.

Skottstatistik 35-25

Publik: 730

Björn Bostrand
Per Hansson