Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämn könsfördelning hos medarbetare inom brandkåren – så ser det ut i Jämtlands län

Enligt nya siffror för 2016 från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är var tjugonde brandpersonal en kvinna. Snittet ligger på 4,6 procent – men procenten är desto högre i Jämtlands län.

Antalet kvinnor som arbetar som brandpersonal är 13,2 procent i alla länets kommuner förutom Åre, där siffran ligger på 8,3 procent. Rikssnittet ligger på 4,6 procent.

– Det är en väldigt ojämn könsfördelning. Det går framåt och vi ser en positiv trend, men det går alldeles för långsamt, säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald på MSB, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Erik Flik finns det flera orsaker till varför könsfördelningen ser ut som den gör.

– Det handlar både om den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Det kan vara jargong, trakasserier eller så enkla saker som att det inte finns omklädningsrum för kvinnor. Kvinnor känner sig inte välkomna som de ska kunna förvänta sig vara när de kommer till kommunal räddningstjänst.

Vidare menar Erik Flink att räddningstjänsten måste bli bättre på att säkerställa att arbetsvillkoren är likvärdiga för all personal.

– Många börjar jobba med det här när de anställer sin första kvinna, men arbetet ska påbörjas även på ställen som inte har anställt någon och det ska pågå hela året, inte bara enstaka dagar. Där kan räddningstjänsten bli mycket bättre.

Läsning för dig som är inloggad:

Martin Alzén: Öppna era liftar och skidspår så har vi snart löst integrationsproblemet

Här är kläderna som de blågula OS-deltagarna kommer bära i Pyeongchang

Rusning efter biljetterna till stormatchen – vi sänder live från kön utanför ÖFK-shopen