Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka resurserna till skolan

Runt om i Sverige börjar killar och tjejer att förbereda sig för höstens studier.

Under flera år har landets högskolor upplevt ett rekordhögt söktryck. Intresset är dels en avspegling av arbetsmarknadens växande krav på formell utbildning, dels en effekt av den höga ungdomsarbetslösheten.

En del menar att högre utbildning inte ska ses som ett slags arbetsmarknadsåtgärd. Varför inte? undrar jag. Hellre en riktig utbildning än Fas 3 och alla andra meningslösa åtgärder som regeringen har uppfunnit för unga arbetslösa.

Som politiker borde man välkomna att så många vill gå vidare till högre studier. Men inte regeringen – den har i stället valt att dra ner på högskolan!

Och det är inga små neddragningar som har tvingats fram; mellan 2010 och 2013 har till exempel Mittuniversitetet kapat bort 2 200 platser, enligt siffror från Universitetskanslerämbetet.

Resultatet vittnar om borgerlighetens misslyckande. Regeringen Reinfeldt minskar på antalet högskoleplatser och ökar i stället inflödet av unga i Fas 3, denna förnedrande massåtgärd som nästan aldrig leder till jobb. Vilket förskräckande facit efter åtta år av högerstyre!

I höstens val är det dags att byta riktning för Sverige. Resurserna till skolan, både grund-, gymnasie- och högskolan, måste öka. Det är helt enkelt viktigare än nya skattesänkningar.

Kalle Olsson (S), 30 år

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel