Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad beredskap för att möta coronaviruset – tält för provtagning har rests vid sjukhuset

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

50 personer har testats för det nya coronaviruset i länet. Hittills har en person konstaterats vara smittad. Nu höjs beredskapen ytterligare med tält för provtagning i Östersund och Åre.

Ett tält för provtagning av personer som misstänks ha smittats av det nya coronaviruset Covid-19 har satts upp på innergården vid infektionskliniken på Östersunds sjukhus. Vid lunchtid på tisdagen kallade kliniken till pressträff. Frågorna kring coronaviruset är många och man vill gärna nå ut med information.

Några timmar efter pressträffen bekräftades länets första fall av insjuknande i Covid-19.

På plats under pressträffen var infektionsklinikens chef Jessica Nääs samt biträdande smittskyddsläkare Annika Ersson för att svara på frågor.

– Tältet ger oss möjligheten att kunna provta en större mängd personer och minskar risken att någon smittas. Vi behöver också använda mindre skyddsutrustning, säger Jessica Nääs.

Sedan igår, måndag, kan analysen av misstänkta coronafall genomföras på plats i Östersund och man slipper skicka proverna för analys på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Något som ska ge snabbare provsvar.

– Vi kommer köra provtagning två gånger per dag. Klockan 10 och klockan 14. Man stoppar in en liten pinne med en liten borste i näsan. Sedan tar man ett likadant prov i halsen. Svar får man inom ett dygn, säger Jessica Nääs.

Hittills har man provtagit 50 personer, varav 21 personer sedan tältet restes under måndagseftermiddagen.

– Skulle vi hitta en person som testas positiv så kommer det ske en massiv smittspårning kring den patienten. Vi måste då kolla upp alla som den personen varit i kontakt med de senaste 14 dagarna, säger Jessica Nääs.

Vem ska då bege sig till tältet för provtagning?

– Är man privatperson och känner sig dålig och har varit i de här länderna som spridning av smittan nu sker så tar man kontakt med 1177. I förlängning kommer man att kallas till provtagning om det anses nödvändigt, säger Jessica Nääs.

Socialstyrelsens släppte under måndagen en fyrasidig nationell lägesrapport där man pekade på att många sjukhus inte har hunnit utbilda sin personal. "På drygt hälften av inventerade sjukhus har färre än hälften av relevant personal genomgått träning och övat omhändertagande av patienter", skriver de i rapporten.

Jessica Nääs ger lugnande besked gällande situationen i Jämtlands län.

– Infektionskliniken är väl förberedd och vi sköter just nu majoriteten av provtagningarna och har rutin på det här. I eftermiddag ska jag upp till Åre där vi kommer starta upp en provtagning tillsammans med primärvården. Vi har ett stort inflöde av turister från Europa dit och världscuptävlingar senare i veckan. Vi ser ett ökat provtagningsbehov där uppe och tänker att det är bättre att det tas prover på plats. Det blir en liknande tältlösning där.

Socialstyrelsen pekar även på en "brist eller risk för brist på personlig skyddsutrustning och provtagningsmateriel. Vid denna inventering rapporterades det sammanlagda antalet personlig skyddsutrustning i Sveriges regioner tillräckligt för 5 806 diagnosbesök och 1 444 vårddygn". Några siffror gällande regionens kapacitet vill inte Jessica Nääs uppge.

– Kapaciteten som vi sitter på just nu är god. Däremot är inflödet på skyddsutrustning stoppat. Det går helt enkelt inte att få tag på viss utrustning. Så kapaciteten just nu är god men vi ser en oro inför framtiden om bristsituationen pågår länge.