Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad förvirring om vindaffärer

Efter artikeln i ÖP 22 september är förvirringen runt Krokoms kommuns vindaffärer ännu större.

När tjänstemannen Ola Skyllbäck påstår att det finns ett politiskt beslut om affärsdrivande vindkraftsprojekt på Nordbyn så vore det på sin plats att han underbygger detta med protokoll och handlingar om beslutet.

Vi har gått igenom besluten från 2009 och framåt och kan inte hitta några kommunala handlingar som bekräftar det som Ola Skyllbäck påstår. Att det antas en översiktsplan är inte likställt med ett beslut om affärsdrivande verksamhet på marken.

Föreningen Livskvalité Offerdal har inte kunnat hitta en enda offentlig handling på kommunen där kriterierna är fastställda för affärsprocessen runt den kommunala marken på Nordbyn. Allvarligt med tanke på att det är kommuninvånarnas mark och skattepengar det handlar om.

Enligt kommunens tjänsteman Tomas Nilsson så ska samhällsbyggnadsförvaltningen fått i uppdrag att leta vindbolag som ska hyra marken, ett direktiv han fått från den politiska ledningen.

Om så varit fallet då borde det finnas ett skriftligt direktiv för detta. Något sådant har vi inte kunnat hitta bland kommunens handlingar.

Tomas Nilsson hävdar vidare att kommunen haft diskussioner med olika intressenter sedan 2009. Här hettar det till ordentligt i våra misstankar om korruption.

Översiktsplanen som han tidigare hänvisade till som underlag för förhandlingar med vindbolag godkändes inte förrän 2011. Alltså har kommunens politiker och tjänstemän påbörjat affärsförhandlingar redan innan samrådsprocessen runt översiktsplanen var påbörjad.

Ett bevis för att samrådet var precis som vi upplevde det, ett spel för galleriet. Översiktsplanen där alla skulle få säga sitt var redan fastställd av politikerna, vilket är ett bevis för kommunens politikers totala ignorans mot medborgarnas åsikter och inflytande.

Mer allvarligt är att det inte finns en enda dokumentation i kommunen som klargör för kommuninvånarna vilka exploateringsbolag som det förs förhandlingar med.

Om vi historiskt tittar på hur kommunledning och politiker drivit sina egna vindkraftsaffärer kan vi konstatera att det vi nu upplever är ett karbonpapper av det som hände 2010. Moderaterna driver fram affärer som mörkas för de berörda skattebetalarna i bygden.

Vi rekommenderar alla att läsa boken ”Vindkraftsbluffen – hur en liten by i Norrlands inland skulle blåsas” från 2010, den finns att beställa på Publit och Adlibris.

Det verkar vara dags för en uppföljning. Den här gången har vindaffärerna knutits ännu närmare den politiska ledningens egna affärsintressen. När sanningen svider då går politikern som ska företräda medborgarna till polisen och gör en anmälan mot en privatperson.

Skrämmande och än mer skrämmande är att media verkar helt ha avväpnats. En enkel granskning av kommunens handlingar skulle visa på att den lokala demokratin upplösts. Vårt intresse ligger i att få fram sanningen och det borde också ligga i lokala mediers intresse. Eller?

Sune Sjöström

för Livskvalité i Offerdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel